56% AV NORSKE GRISEFARMER BRYTER LOVEN

Foto: Mattilsynet

I 2021 og 2022 har Mattilsynet gjennomført en landsdekkende tilsynskampanje for å undersøke hvordan grisene i Norge har det. Bakgrunnen for denne er Brennpunkt-dokumentaren “Griseindustriens hemmeligheter”, hvor Norun Haugen gikk undercover på norske grisefarmer i fem år. I tillegg funn fra Mattilssynets tilsynskampanje med slaktegris fra 2018. Begge deler avslørte grov mishandling i griseindustrien.

Les også: Norun jobber for de bortgjemte dyrene.


Alvorlige lovbrudd

Tirsdag 17. januar ble Mattilsynets tilsynsrapport publisert, den avdekket alvorlige lovbrudd på 56% av norske grisefarmer. 582 grisefarmer over hele landet ble inspisert.

Noen av funnene:

  • En av fire produsenter ga ikke syke og skadde dyr tilstrekkelig behandling.

  • En av tre produsenter oppfylte ikke kravene til rotemateriale.

  • En av fire produsenter oppfylte ikke kravene til strø.

  • 115 saker med hastevedtak. Av disse var 25 avlivningsvedtak.

  • Over 1300 lovbrudd.

  • Over 760 alvorlige skadde og syke dyr som ikke hadde fått hjelp.

Les rapporten her.

Foto: Mattilsynet

Mattilsynet ble gjentatte ganger møtt med binger som var fulle av avføring. I disse var det ikke spor etter strø eller rotemateriale, noe som er viktig for grisenes velferd. Grisene som befant seg i bingene var dessuten også skitne, hvilket tyder på veldig dårlig renhold over en lengre periode.

Inspeksjonen viste at mange syke og skadde dyr ikke får behandling. Mattilsynet vitnet flere griser som ikke kunne reise seg, og lå i sin egen avføring på det harde betonggulvet. Griser blir fremstilt som et skittent dyr, men de er egentlig utrolig renslige. Disse grisene hadde ikke fått nødvendig behandling eller blitt isolert i egen sykebinge.

Fiksering av griser er dessverre en vanlig praksis, og Mattilsynet observerte flere fikserte purker. Noen av dem var ulovlig fiksert, og dermed måtte Mattilsynet gi et hastevedtak om at alle de fikserte purkene skulle slippes fri.

På grunn av det harde betonggulvet som grisene blir tvunget til å tilbringe sine korte liv på, får veldig mange purker liggesår. Flere av bøndene hadde ikke brukt nok strø, som gjør at purkene ligger rett på betongen. Dette resulterer i smertefulle liggesår, ofte på skuldrene deres.

Det er normalt for grisene å leve i små binger med altfor mange griser enn det som burde vært lovlig. Det medfører ofte at grisene havner i bråk med hverandre (også fordi de ikke får nok stimuli). Derfor er det utbredt at dyrene biter halene til hverandre. Tilsynsrapporten viser et stort antall griser med avspiste haler. Hos mange var halen bitt helt inn til roten, som betyr at halebitingen har pågått over lengre tid. Slike sår er svært smertefull for grisene, men flere av dem hadde likevel ikke fått behandling eller blitt isolert i en egen sykebinge.

Foto: Mattilsynet

Engasjerte mennesker jobber for å bedre grisenes velferd

I juni 2019 ble dokumentaren ‘Griseindustriens hemmeligheter’ publisert på NRK. Den viste grusomme leveforhold og gjentakende vold mot grisene. Det skapte mye debatt og industrien selv lovet at det ville skje endringer. I 2021 publiserte Nettverk for Dyrs Frihet ‘Griseindustriens brutte løfter’. De avdekker at det ikke har skjedd noen forandring i griseindustrien.

Det er lett å bli motløs når vi gang på gang får se hvor forferdelig dyrene har det. Heldigvis finnes det engasjerte dyrevenner som jobber beinhardt for å skape bedre dyrevelferd. Blant disse er menneskene i organisasjonene Nettverk For Dyrs Frihet, NOAH - Dyrs rettigheter og Norun Haugen som står bak ‘Griseindustriens hemmeligheter’. Dessuten har Dyrevernsalliansen opprettet en underskriftskampanje, skriv under her.

Les mer om ‘Griseindustriens brutte løfter’ her.

Se ‘Griseindustriens hemmeligheter’ her.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

BLI MED PÅ FEBRUDAIRYFREE

Neste
Neste

VEGANSK GUIDE TIL TRONDHEIM