STOR GUIDE TIL MADEIRA

I mai tok vi turen til Madeira, en nydelig liten øy utenfor kysten av Portugal, med subtropisk Laurissilva skog som sies å være opp mot 20 millioner år gammel. Ifølge Unesco er Madeira det største området med laurel skog i verden og hele 90% er primærskog.


Naturopplevelser

Er du glad i fin natur på reisene dine, så er dette absolutt et anbefalt reisemål. Den grønne lille øya har massevis av turer man kan gå, noen i frodig skog og noen mer oppe i høyden. Disse turstiene man finner overalt kalles levadaer og er nummererte. Vi gikk PR1, PR6 og PR16. De fleste går langs Madeiras gamle vanningskanaler, som det finnes over 200 av og flere har mørke tunneller man må gjennom, så det lurt å ha med seg hodelykt. De første vanningskanalene ble bygget på 1400- tallet for å frakte vann fra den regnfulle nordsiden til den solrike sørsiden. Fjellene og den frodige naturen gjør at været på Madeira er svært svingende, så man må ha med seg gode turklær og regntøy, det kan bli svært kaldt, vindfullt og vått oppe i høyden. 

Vi anbefaler virkelig å gå turen mellom de to høyeste toppene Pico do Arieiro (1818moh) og Pico Ruivo(1861). Du kan melde deg på turer slik at du blir hentet i Funchal og kjørt til den ene toppen hvor turen starter for så å bli hentet igjen rett nedenfor siste topp. Det skrives mye forskjellig om denne turens vanskelighetsgrad, men for oss som er vant med å gå i den norske fjellheimen var det en forholdvis lett tur. Det er litt steiner man må over og litt opp og ned i trapper, men ellers var den virkelig ikke hard, og vi gikk i regn, tåke og vind. Av den grunn mistet vi også den nydelige utsikten som er der, så det anbefales å gå i fint vær. Da kan man få en helt spetakulær utsikt og soloppgang om man er heldig. 

Vi anbefaler å leie bil, om ikke hele turen, i alle fall noen dager for å kjøre rundt øya. Vi var der i mai og været var veldig svingende, men utrolig grønt og fint med masse blomster. Det er smale veier, men er du vant til å kjøre på fjellveiene i Norge, så er det ikke særlig annerledes. Juli og August er vanligvis de tørreste månedene om man ønsker mest mulig stabilt vær. 


Vegansk mat på Madeira

Når det kommer til oss på ferie, så handler det oftest om å jakte ned den beste veganske maten. Det gjorde vi selvsagt her også selv om hovedfokuset på turen ikke var mat, men naturopplevelser. Det stoppet oss ikke fra å finne bra vegansk mat!

På kjøreturen rundt øya, kom vi forbi et sted som heter Quinta do Furao som vi tilfeldigvis så på Happy Cow, og vi angrer ikke på at vi stoppet der. De hadde en rett med Beyond Meat som var veldig god og en nydelig utsikt over havet fra restaurantens terrasse. Veldig koselig hotell i litt gammeldags stil, så på neste tur til Madeira vil vi gjerne ha ei natt her.

Vi kjørte også bort til Calheta beach, litt vest for Funchal, og tok en lunsj på den kule beachcluben Calhau, tilhørende 5-stjernes hotellet Saccharum. Her spilte de chill lounge musikk og bydde på en seitan sandwich. 

Funchal, øyas hovedstad, var der vi bodde under hele oppholdet. Her har de ganske bra vegansk utvalg og vi rakk rett og slett ikke teste alle stedene vi ville.

Første kveld ankom vi sent, så vi gikk like i nærheten av hotellet og fant en irsk pub, Moynihan's, som hadde endel veganske småretter på menyen. Det var helt greit- ganske enkelt. De hadde også en vegansk Panna Cotta som var rimelig god.

Next Hotel's Beach Club var min favoritt for lunsj, elsket viben og her spiste vi to lette, men smakfulle retter.  

Avista er mer en fine dining restaurant, tilhørende Porto Bay hotellet, og har en Bib Gourmand i Michelin guiden. De hadde kun vegetar på menyen, men kokken lagde to kjempegode retter til oss. Den ene med Beyond Meat-boller og den andre en nydelig risotto. Til forrett hadde vi en lekker hummus. Desserten var en bringebærmousse på kjeks og dessverre lite imponerende. Anbefales alt i alt og ta en tur hit.

Fala Fala, en populær vegansk cafe i en liten bakgate i sentrum av Funchal. Mye godt på menyen og hyggelig sted. 

Reids Palace, et historisk luksuriøst hotell fra 1891 som flere kjente har bodd på, bla. Winston Churchill og Roger Moore. Her er det veldig populært å dra på afternoon tea, hvor de også tilbyr en vegansk versjon. Det er ganske kostbart og ligger på rundt 1500kr for te og sandwich/kaker til 2 personer. Vil du ha et glass champagne til, så må du ut med nesten 300kr per glass. Men det er jo mest opplevelsen man betaler for og ikke selve maten. Har du mulighet, så synes vi det var verdt å pynte seg litt opp for noen timer her. Dessertene vi fikk var gode, mens sandwichene ikke var særlig mye å skryte av, ganske tørre med kjedelig pålegg. 

Xarambinha, en Italiensk restaurant vi tilfeldigvis gikk forbi og spurte etter noe vegansk. Vi fikk da beskjed om at det var kun pizza, med vegansk ost. Den hadde grei smak. 

Mundo, en vegansk cafe i bydelen Lido. De var tomme for en del på menyen, men vi spiste en god avokadotoast og cæsar salat. 

Siste kvelden spiste vi på en utrolig koselig restaurant, Terreiro, et slags hus med terrasse og stor hage. Vi fikk en helt grei vegansk suppe til forrett og en ganske god pasta til hovedrett. Maten var helt ok, men det var så hyggelig sted, så hadde gjerne dratt dit igjen. 

Spisesteder vi hadde på lista, men ikke rakk å prøve ut:

Kaféene Prima caju, som tilbyr litt veganske wraps og bowls sammen med Bioforma som er en helsekostbutikk med vegetarisk cafe. 

Av restauranter rakk vi ikke innom Terra Food Concept, som er en vegan-vennlig restaurant med litt finere retter. Uva restaurant på The Vine Hotel, en fin restaurant med utsikt og veganske alternativer. Il basilico på Porto Bay hotell som tilbyr vegansk pizza og pasta, og restaurant Olives som også har veganske alternativer.


Tips til dyrevennlige aktiviteter

Vi var også på delfin- og hvalsafari, hvor vi så en stor flokk hvitflekket delfiner og flere grindhvaler. Vi dro ut med katamaranen Magic Dolphin Eco, som er en hybrid båt som skifter over til elektrisk motor når de er i nærhetene av dyrene for å ikke lage støy for dem. 

Madeira har også veldig strenge regler når det kommer til safari, dyrene skal kun komme til båten om de ønsker og båtene må holde 200 meters avstand. De har kun lov å være i nærheten av dyrene en kort stund. 

Madeira har noen såkalte vulcanic pools, som er naturlige basseng formet av vulkaner hvor sjøvann kommer inn. Vi valgte det mer naturlige Piscinas naturais i Porto Moniz. Det finnes flere av disse havbassengene, hvor noen er mer kommersielle enn andre. 

Takk for oss Madeira- vi kommer gjerne tilbake! 


Iselinn @vegan_ise_

Iselinn var vegetarianer i 2 år før hun for 7 år siden tok valget om å bli veganer. Helt siden hun var liten har hun elsket dyr og drømmen er å starte et animal sanctuary. Hun elsker å være ute i naturen og er i tillegg opptatt av helse.

https://www.instagram.com/vegan_ise_/
Forrige
Forrige

ALT DU TRENGER TIL JULEMATEN

Neste
Neste

VEGANISME OG FEMINISME ER EN LIKESTILLINGSKAMP