FØRSTE VEGANSKE SPISESTEDET PÅ BLINDERN

Foto: Dreyer Hensly

Stadig flere ønsker å gå over til et plantebasert kosthold, og studentene på Universitetet i Oslo er intet unntak. Mandag 16. august 2021 åpnet SÅDD – det første plantebaserte spisestedet på Blindern! Så vidt vi vet, er dette det eneste helveganske spisestedet på et campus i Norge.

Det er Studentsamskipnaden SiO som står bak åpningen av det plantebaserte spisestedet. De ønsker å tilrettelegge slik at det blir enkelt for studentene å ta bærekraftige valg i hverdagen. Salg og markedsansvarlig i SiO Mat og Drikke, Lene Kvale, forteller at sunn og plantebasert mat skal være lett tilgjengelig. Det skal finnes muligheter for alle som vil ha god mat på campus. I tillegg planlegger de å legge ut oppskrifter av alle rettene på menyen slik at studentene selv kan lage maten hjemme.

- Målet vårt er å tilby retter som alle liker og man skal ikke savne kjøtt i rettene, sier Kalve.


Bærekraft i fokus

I utviklingen av SÅDD har de vært opptatt av å ta miljøvennlige valg i alle ledd av spisestedet. Blant annet har maten lavt utslipp og de bruker emballasje som kan brukes flere ganger. Dessuten er interiøret gjenbruk – lampeskjermene kommer fra leire på byggeplasser i Oslo, flisene på bordene er fra Kafé Niels på Blindern og de ansatte bærer forkle som er laget av overlevelsesdrakter fra oljeplattformer i Norge.

Vi håper å så noen frø med Sådd som vokser til andre vaner og tanker fremover, sier Kalve.


Plantebasert mat for alle

Undersøkelsene til SiO viser at det er flere studenter som vil ha plantebasert mattilbud. Så langt har mottakelsen vært god og de gleder seg til fortsettelsen. SÅDD har en bred meny som består av smakfulle frokost, lunsj- og middagsretter. De håper å utvide menyen etterhvert. Til frokost tilbyr de havregrøt, Coyog (alternativ til yoghurt) og sandwich, til lunsj og middag har de deilige salater, gryter, kebab, burger og søtsaker. I tillegg bruker de havremelk til spesialkaffen! SÅDD ønsker å vise at maten deres er så god at alle vil like det - uansett kosthold.

- Vi har allerede hatt flere innom som ønsket en kjøttrik burger, men har latt seg overbevise om å prøve og har elsket burgeren, forteller Kalve.

Adresse

Fredrikkehuset på UiO Blinderen, åpningstidene er fra 8:00-15:00.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

FØRSTE VEGANSKE SPISESTEDET PÅ NTNU TRONDHEIM

Neste
Neste

SUSTAINABLE VACATION AT FURU HOSTEL IN LOFOTEN