SEA SHEPHERD NORWAY VIL BESKYTTE NORSKE HAVOMRÅDER

Siden 1977 har den ideelle organisasjonen Sea Shepherd jobbet for å bevare verdenshavene. Nå har tre engasjerte dyrevenner gått sammen for å etablere Sea Shepherd Norway. Espen Østrem, Sidney Haugen og Samuel Rostøl har alle vært delaktige i Sea Shepherds kampanje på Færøyene tidligere.

- Formålet med Sea Shepherd Norway er det samme som for alle nasjonale Sea Shepherd kapitler: Å forsvare, bevare og beskytte havet og deres beboere mot både ulovlig og lovlig utnyttelse og ødeleggelse.


Espen har vært aktiv forkjemper for dyrs rettigheter siden 2019 via Direct Action Everywhere (DxE), Animal Save og Nettverk for dyrs frihet. I 2022 var han med på Sea Shepherds kampanje på Færøyene og drar tilbake på kampanjen der igjen i sommer for å dokumentere og eksponere de brutale drapene på delfiner som pågår der hvert år. I tillegg rehabiliterer Espen byfugler i sin fritid. 

Foto: Agnetha Berg


Sidney har jobbet på fulltid som hav-, miljø- og dyrevernsaktivist siden 2018, med et fokus på tekst og foto. Listen over miljø- og dyrevernorganisasjoner er lang, men hen sitter igjen med mest erfaring og minner fra World Saving Hustle, Direct Action Everywhere, Nettverk for Dyrs Frihet og Sea Shepherd. Sidney skal i år til Færøyene i tillegg til Island for å dokumentere delfin- og hvalfangst, men har ekstra stort rom i hjertet for atlantiske haiarter.

Foto: Rebecca Griffiths


Samuel ble med i Sea Shepherds kampanje på Færøyene for første gang i 2021, og opplevde både å få drone skutt ned og å bli truet på livet det året. I 2022 bidro han både på Færøyene og på hvalfangstkampanjen på Island - og i år har han tatt initiativ for å starte opp Sea Shepherd Norway. Han returnerer også til både Færøyene og Island for et tredje år på kampanje med organisasjonen. Han har stort sett vært heltidsaktivist med dyrs rettigheter som fokus siden 2018.

Foto: Rebecca Griffiths


Norsk fiskerihistorie

Norsk fiskeri har for mange nordmenn vært en viktig inntektskilde og har skapt næringsgrunnlag i ti tusen år. Allerede på 1100- og 1200-tallet ble fisk en stor eksportnæring og som med tiden gav en økende økonomisk gevinst. På 1800-tallet vokste norsk fiskerinæring betraktelig. Blant annet ble tørrfisk, klippfisk og saltet sild betydningsfulle eksportvarer til mange land. 

I dag er fiske fremdeles en av Norges største eksportnæringer. Den høye etterspørselen etter sjømat i moderne tid skaper en intensivering av oppdrettsfisk som påfører dyrene enorme lidelser og ødelegger økosystemene i havet.


Norges overgrep mot havet og dets liv

Norge har verdens nest lengste kystlinje og Sea Shepherd Norway vil jobbe for at livet i havet ivaretas. Havet og dets beboere utsettes for store og grove overgrep. 

- Et forsiktig estimat antyder at vi dreper over 10 milliarder sjødyr hvert år, forteller Samuel og legger til:

- Vi har en fiskeoppdrettsindustri som ikke bare fører til rundt 400 millioner døde individer hvert år - men som også er ekstremt destruktiv for bestanden av villaks i Norge. Flere steder er bestandene redusert med over 50%. Det er samtidig viktig å merke seg at denne fisken lider enormt, svært begrenset levemiljø skaper parasitter og sykdom. En studie har antydet at en av fire fisker har depresjonslignende symptomer og en annen har vist at halvparten av laksen er døv fordi den vokser for fort.

Dessuten har Norge hatt en avgjørende rolle i utviklingen av den industrielle storhvalfangsten. I dag er det kun tre land som fremdeles driver med hvalfangst, inkludert Norge.

- Det tydeligste symbolet på Norges overgrep mot havet og dets liv er hvalfangsten - vi er en av få nasjoner som fortsatt tillater å jakte på og drepe havets "bønder", sier Samuel. 

Ifølge Stopp hvalfangst, av dyrerettighetsorganisasjonen NOAH, legger norske lover kun til rette for hvordan vi kan utnytte hval og andre havdyr, uten omtanke for dyrenes velferd og manglende fokus på naturmangfold. 

- Store pattedyr løfter næring, plankton og alger høyere opp i vannsjiktene, de deponerer gjødsel som stimulerer tilveksten av krill og andre smådyr, og de tar med seg store mengder karbon til havbunnen når de en dag dør, forteller Samuel. 

Disse positive effektene forsvinner når hvalene jaktes og drepes av mennesker. Ikke minst påføres dyrene store lidelser gjennom avlivningsmetodene. 

- Hvalene har rett og slett større verdi, både for seg selv og for oss, om vi lar dem leve, sier Samuel. 

Stopp Hvalfangst skriver at det ikke finnes noen oversikt over lovbrudd i norsk hvalfangst. I 2012 rapporterte norske myndigheter at det kan ta opp til 25 minutter for en hval å dø.

- Å drepe dem er regelrett idioti og vi vil jobbe aktivt for at denne grusomme fangsten skal gå inn i historiebøkene - og forbli der.

Sidney Haugen på aksjon. Foto: Youenn Kerdavid

- Hvordan vil Sea Shepherd Norway jobbe? 

Sea Shepherd fremmer ikke-voldelig direkte aksjon. Det innebærer at aktivistene møter opp der det er utfordringer, for eksempel ved Grindadrap på Færøyene. Poenget er å aktivt motarbeider hendelsene. 

- For mange kan dette høres radikalt og konfronterende ut, men en veldig stor andel av arbeidet vi gjør, er rett og slett å dokumentere gjeldende praksis, forteller Samuel. 

Dokumentasjonen som samles inn, gjøres tilgjengelig for allmennheten og håpet er at folk flest skal kunne se hvorfor det er nødvendig med endringer.

- Hvor går veien videre for Sea Shepherd Norway? 

Norge besitter et fundamentalt ansvar overfor våre havområder og deres beboere. Derfor er det gledelig å høre om dannelsen av Sea Shepherd Norway. Enn så lenge er den frivillige organisasjonen i en etableringsfase, men de har mange planer for fremtiden. 

- Vi håper at det vil melde seg en rekke frivillige som vil ta initiativ selv og er interesserte i å ta lokalt ansvar for eksempel når det gjelder strandryddinger. Vi vet at kysten er dekket med tapt fiskeutstyr (spøkelsesnett) som vi trenger kompetente dykkere for å begynne å nøste i. Vår motstand mot både hvalfangst og fiskeoppdrett skal synliggjøres. Forhåpentligvis er vi, om få år, godt etablerte med flere løpende prosjekter i hele Norge, sier Samuel.


Vil du bli engasjert i Sea Shepherd Norway? 

For å skape endringer, er Sea Shepherd avhengig av et stort nettverk med engasjerte. 

- Til deg som ønsker å bidra - vit at vi har behov for deg og at du er velkommen! Det er to hovedmåter man kan bidra på: Som frivillig eller i form av økonomisk bistand.

Sea Shepherd trenger frivillige og engasjerte over hele landet. 

- Ordet "frivillig" kan i blant høres litt skummelt ut, men det er en rekke oppgaver vi gjerne er flere om: fra å skrive om hvalfangst, delfindød, fiskeoppdrett og andre havrelaterte emner hjemme fra tryggheten i egen stue, til å organisere strandryddinger, bidra som fotograf eller designer, eller være med på direkte aksjoner.

Vil du bli med som frivillig, besøk hjemmesiden deres www.seashepherd.no, og registrer deg her.

 - Dyrene trenger oss! 

Sea Shepherd Norway trenger også økonomisk støtte. Innkjøp av utstyr, strandryddinger, organisering av kampanjer koster. Økonomisk støtte går direkte til arbeidet for dyrene og havet. Ønsker du å gi økonomisk bidrag, så ta kontakt via e-post (post@seashepherd.no) eller send en melding via facebook.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

GUIDE OVER VEGANSKE PØLSER

Neste
Neste

KAJA NICOLE MAINARDI JOBBER FULLTID FOR DYRENE