3 TIPS FOR NÅR DU GÅR OVER TIL PLANTEKOST

Bilde: Liv Unni Sødem

Har du lyst til å gå over til et plantebasert kosthold? Det kan virke overveldende å skulle endre hele kostholdet sitt. Spesielt når animalsk mat dominerer i verden, men det er ikke så vanskelig som man ser for seg. Ingunn gir deg 3 enkle tips til overgangen! 

Les også: Hvordan sette sammen et fullverdig vegansk kosthold.


1) Ta det i ditt tempo

Start med å kutte ut en animalsk ingrediens som er enkelt for deg, og gradvis eliminerer du alt helt fra kostholdet ditt. For eksempel er det mange som begynner med å bytte ut kumelk med plantemelk. Soyamelk er bra til matlaging, mens havremelk er søtere og passer perfekt til frokostblandingen eller i kaffen.

2) Få oversikt over veganske produkter

Bli kjent med de forskjellige veganske erstatningsproduktene og finn ut hvilke som er dine favoritter. Om du har smakt noe som du ikke har likt, garanterer jeg at du vil finne et annet som passer for deg. Som oftest finner du disse i Fri for-hyllen og frysevarer har sin egen lille avdeling. I butikker hvor de ikke har kjøleskap i Fri for-hyllen, vil produktene gjerne være litt spredt rundt omkring sammen med animalske varer.

3) Test ut oppskrifter

Bruk den første tiden til å eksperimentere på kjøkkenet. Forsøk å tenke utenfor det vi har blitt oppdratt til at mat skal være. En rett behøver ikke å inneholde animalsk mat for å være mettende og sunt. Det finnes et hav av inspirasjon med deilige oppskrifter på veganske retter. For eksempel fra Veganske fristelser, Veganergutta, Vegetarbloggen og Vegetarentusiast.

Foto: Iselinn Kristiansen

Husk å være tålmodig og ikke for streng med deg selv. Det er fort gjort å spise noe med animalske ingredienser ved et uhell. Dessuten er det viktig å ha i minnet at smaksløkene vil endre seg veldig etterhvert. For eksempel likte jeg ikke vegansk ost i starten og at jeg nå elsker belgvekster og masse annet sunt, hadde jeg aldri trodd skulle skje! Ønsker du mer veiledning, så er det flere frivillige organisasjoner som tilbyr det, blant annet Grønn Framtid.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

POPUP KITCHEN HOS POLARHAGEN

Neste
Neste

GUIDE TO ÅNDALSNES