GRESK FASOLADA

Hva passer vel bedre på kalde høstkvelder enn en god og mettende suppe? Fasolada er en næringsrik og sunn suppe laget med bærekraftige ingredienser.

Bønnesuppen er utbredt i flere land rundt Middelhavet i øst, og er en av de mest populære rettene i gresk og kypriotisk kjøkken. Den tradisjonelle veganske suppen blir ofte kalt grekernes nasjonalrett, sammen med moussaka.

Fasolada har en lang historie som går helt tilbake til antikkens tid. I følge gresk mytologi skal guden Apollo ha blitt servert Fasolada som en offergave. Fasolada spises både som hverdagsmat og under den gresk-ortodokse fasten.


Oppskrift på vegansk fasolada

Tid: 10 min prep + 20 min koketid

2-3 porsjoner

Holder seg fint i kjøleskapet 3-4 dager og kan fryses i opptil 3 måneder

Fasolada passer også som turmat

Ingredienser - velg gjerne økologisk

480 gram ferdigkokte økologiske hvite bønner

1 stor gul løk

3 mellomstore gulrøtter

2 stilker stangselleri

1 ts tomatpuré (gjerne Motti)

2 dl hermetiske tomater

5 dl vann

1 buljongterning

1/2 ts tørket oregano

2 laurbærblad

1/2 dl økologisk virgin olivenolje

En neve fersk finhakket bladpersille

Pepper

Grovt steinovnsbakt brød til servering

Fremgangsmåte

Finhakk løk. Skjær gulrøtter i litt tykke skiver. Kutt stangselleri i omtrent like store biter.

Bruk en mellomstor kjele og ha litt olivenolje i bunnen.

Stek løken på middels varme til den blir gjennomsiktig. Rør innimellom. Løken skal ikke bli brun!

Ha i gulrøtter og stangselleri. Stek i noen minutter mens du rører. Rør inn tomatpuré og stek i noen minutter til. Dette er viktig for å hjelpe aromaen frem.

Ha i tørket oregano, pepper og hermetiske tomater.

Skyll bønnene og ha de i kjelen. Hell på vann, en buljongterning og laurbærblad. La suppen småkoke under lokk i ca 15-20 min, gjerne lengre.

På slutten av koketiden tilsettes olivenolje. Finhakk bladpersille og rør inn halvparten. Bruk resten som pynt på suppen. Om du ønsker litt kick, dryss over litt tørket chiliflak.

Server med ferskt brød, så er det bare å nyte et godt og sunt måltid!


Hvorfor bør man ha belgvekster i kostholdet?

Belgfrukter som bønner, linser, erter og kikerter har vært en stor del av gresk kosthold i tusenvis av år. Det er også noe av det som gjør Middelhavskosthold så sunt. Belgfrukter er gode kilder til proteiner, fiber, b-vitaminer, jern og andre essensielle mineraler. De har et lavt innhold av fett og lav glykemisk indeks, som holder blodsukkeret stabilt og gir lav økning. Det gjør belgfrukter til et godt valg i forebygging av diabetes type 2 og høyt blodtrykk. Innholdet av fiber i belgfrukter er bra for tarmhelsen og styrker immunforsvaret. Et kosthold med høyt inntak av fiber er kjent for å forebygge blant annet tarmkreft. Er du ikke vant med bønner og andre belgfrukter i kostholdet ditt, kan det være lurt å starte litt forsiktig til kroppen blir vant med et høyere fiberinntak.


Liv Unni Sødem

Liv Unni har vært veganer siden 2017 og har en stor lidenskap for en vegansk livsstil, gode matopplevelser, natur og friluftsliv. Hun elsker å inspirere andre til å ta bedre valg for dyrene, helsen og planeten. Liv Unni vil bidra med guider, anmeldelser, oppskrifter, dyrevennlig friluftsliv, plantebasert ernæring, miløvennlige produkter og vegansk turmat.

https://www.instagram.com/dharmalivi/
Forrige
Forrige

ENKLERE VEGANSK JULEMAT

Neste
Neste

STOR VEGANSK GUIDE TIL KYPROS