NORSKE MATPROFILER SINE BESTE FOOD HACKS
Å gå over til vegansk matlagning kan for mange føles som en helt ny verden. Derfor har vi spurt et knippe norske matprofiler om deres beste food hacks og én ting de mener alle plantevenner bør ha på kjøkkenet!
Minn og Gard
@veganergutta
Food hacks
Restegrønnsaker i stekt ris er en skikkelig kjøleskapstømmer. Tortillalefser smaker fantastisk dersom man steker dem godt i panna med litt olje før du serverer til feks. taco. Blander du sriracha med vegansk majones får du enkelt sriracha-mayo, og har du i litt chia- og linfrø i smoothien får du enkelt i deg både omega 3 og jern.
Èn ting man bør ha på kjøkkenet
Vi bruker saksen til omtrent alt: kutting av vårløk, urter, pizzastykker og mye annet.
Hanne-Lene Dahlgren
@hannelenesvegetar
Food hack
Jeg tror mitt beste food-hack er gjennomsiktige beholdere til oppbevaring av ferdigkuttede grønnsaker eller rester. Da får jeg oversikt med en gang, og slipper kaste og handle så mye.
Èn ting man bør ha på kjøkkenet
Alle vegetarentusiaster burde ha en god kniv som gjør preppingen av grønnsaker til en lek, samt alltid lime, sitron eller eddik tilgjengelig.
Tiril Glasø Holseter
@veganskefristelser
Food hack
Definitivt kikertlake. Man kan veganisere nesten alle bakeoppskrifter ved å bytte ut egget med kikertlake. Pisker man det, med eller uten sukker, så får man ekstremt luftige og myke kaker. Selv om det ikke står i en uvegansk oppskrift at man skal piske egget, så bruker jeg å gjøre det med kikertlaken. 2 ss kikertlake = 1 eggehvite og 3 ss kikerlake = 1 egg. Noen ganger trenger man litt mer mel enn det oppskriften tilsier. Men utenom det, så kan man veganisere det fleste kaker og bakst. Det har gjort at jeg har knekt den veganske bakekoden og får perfekte resultater. I vafler og pannekaker bruker jeg bare ren kikertlake og røren blir så bra.
Èn ting man bør ha på kjøkkenet
En kraftig blender og alltid frosne bananer i fryseren til nice cream. Jeg bruker selv Vitamix Explorian E310. Den anbefales!
Mari Hult
@vegetarbloggen
Food hack
Mitt beste mathack er mentalt; det er å se på mat man kaster som penger. Ingen har lyst å kaste penger. Etter jeg begynte med den innstillingen, går minimalt i matavfallet hjemme. Avskjær av grønnsaker kokes til kraft eller stekes til chips, tørt brød og myke kjeks males opp og blir til brødsmuler (til panering etc), og sure plantemelkprodukter går i vaffelrøren.
Èn ting man bør ha på kjøkkenet
Det jeg alltid må ha på kjøkkenet er egentlig gode kniver, og det anbefaler jeg alle å ha. Når det kommer til råvarer, vil jeg i så fall svare en god soyasaus. Det er nemlig snarveien til å få inn umami i omtrent alle retter (bruk soyasaus istedenfor salt), og det pleier å hjelpe med å løfte og balansere smaken.