HVA ER VEGANISME?
Veganisme er et livssyn som baserer seg på å ikke bidra til noen former for utnyttelse av dyr. The Vegan Society ble dannet i 1944 og er verdens første vegansamfunn. Deres definisjon av veganisme er fremdeles like gjeldende:
Veganere velger mat, produkter og ressurser av planteriket istedenfor fra dyr. Veganere har et plantebasert kosthold, det vil si at alle matvarer med animalsk opphav ekskluderes fra kosten: kjøtt, meieri, egg, fisk og skalldyr, insekter og honning.
Det gjelder også skjønnhets- og husholdningsprodukter. Vi støtter ikke dyreforsøk og unngår merker som benytter seg av dette.
Innenfor mote holder vi oss unna pels, skinn, ull, dun og silke. Det finnes mange fantastiske materialer man kan bruke istedenfor, som lin, bomull, bambus og hamp.
Underholdsningstjenester som sirkus og kommersielle dyrehager styrer veganere unna.
Anerkjent som et livssyn
Den europeiske menneskerettskonvensjon sier tydelig at veganisme er å regnes som et livssyn. I 2015 ble endelig veganisme anerkjent som et livssyn i Norge. Det inngår da i likestillings- og diskrimineringsloven. Lovfestet betyr at veganere har rett til å ikke bli diskriminert fordi de er veganere. Dette betyr at offentlige institusjoner, som sykehus, og arbeidsplasser er må legge til rette for vegansk mat.
Veganisme er ikke en trend
Nyhetsmedier liker å fremstille det økende antallet veganere som en midlertidig trend, men dette er et uriktig bilde av veganismens betydning. Veganisme er en etisk overbevisning om at dyr har egenverdi. Det er ikke en temporær diett, men et sett med verdier som utspiller seg i alle ledd av livet til en veganer.