NORDISKE KOSTRÅD: PLANTEBASERT ER BEST FOR HELSE OG MILJØ

I dag kom de nye kostholdsrådene som er signert av de nordiske ernæringsanbefalingene NRR. Rapporten beskriver hvordan vi kan spise både sunt og bærekraftig.


Plantebasert kosthold har størst helsegevinst

Dette er første gang miljø har blitt tatt hensyn til i kostholdsrådene. Til NRK sier Rune Blomhoff, som er professor ved Universitetet i Oslo og har ledet komiteen bak rapporten, at det er en stor og banebrytende rapport.

Det er ingen andre regioner i verden som har en tilsvarende. Det er en rapport som allerede vekker internasjonal oppsikt.

Blomhoff synes det er interessant at det er så stort samsvar mellom hensyn til miljø og helsegevinst.

Det kostholdet som er langt bedre for helsa vår, er også det som er langt bedre for planeten. I det store og det hele er det veldig små motsetninger, sier han til NRK.

Forskning har lenge konkludert med at man bør spise mest mulig plantebasert mat for klima og helse. De nye kostholdsrådene kommer med den samme konklusjonen: man bør velge et hovedsakelig plantebasert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, potet og helkorn.

Det klart beste er å ha et plantebasert kosthold og et redusert innhold av animalske matvarer. Det er det som har den største helsemessige effekten, sier Blomhoff til NRK.

Han forteller til NRK at forskningen er tydelig når det gjelder helsegevinstene ved å velge plantebasert:

Det er veldig klare bevis på at det er dette kostholdet som reduserer risiko for ulike typer kroniske sykdommer. Som hjerte og karsykdommer, diabetes type 2, kreftsykdommer og tidlig død. Der blir bevisene sterkere og sterkere.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

GUIDE TIL ÅNDALSNES

Neste
Neste

TIPS TIL VEGANSK GRILLMAT