TIPS TIL VEGANSK GRILLMAT
Er du lei av å bare grille planteburger- og pølser? Her kommer noen tips til andre ting som passer på grillen sammen med deilig tilbehør.
Grillmat
Grillspyd med grønnsaker og sopp
Kutt favoritt grønnsakene dine i biter på 3-4 cm, for eksempel paprika, squash, rødløk og tomat, og sopp. Øster- og shitakesopp smaker nydelig på grillen.
Tre grønnsakene inn på spydet, bruker du vanlig engangs trespyd, så blir det nok bare plass til 1-2 stk av hver slag. Legg de ferdige spydene i en ildfast form eller lignende og pensle dem med grillolje. Kan godt ligge i marinaden en liten stund. Allround grillolje fra Santa Maria fungerer veldig bra eller du kan lage selv.
Eksempel på grillolje: 1 hvitløks fedd presset, 2 ss olivenolje, 3-4 ss soyasaus, 1 ss balsamico glace, og litt hakket timian + evt 1 ss liquid smoke.
Legg spydene på grillen og snu de ofte slik at de blir stekt på alle sider og ikke fester seg til grillen.
Mot slutten kan man helle over restene av oljen som ligger igjen i formen, men pass på flammer og at grillen kan bli noe grisete.
Grillspyd med kjøtterstatning
Ønsker du grillspyd med kjøtterstatning i tillegg, så er Beyond Meat boller og pølsebiter veldig godt sammen med grønnsaker og sopp. Du kan bruke mince eller burgerne som man ruller til små boller og pølsen kuttes opp i mindre biter før de tres inn på spydet. De kan sitte litt løst, så et tips er å plassere dem mellom 2 grønnsaker som sitter godt, for eksempel rødløk og paprika.
Spyd av kun assortert sopp med marinade er også å anbefale.
Bakt potet med topping
Bruk poteter med litt størrelse, gjerne økologiske. Du kan også gjerne bruke søtpotet om det er å foretrekke.
Vask potene godt slik at skallet blir rent og kok potetene lett i ca 10 minutter før de legges på grillen. Etter koking stikker du noen hull i potetene med en gaffel for å unngå at de sprekker. Pakk de så inn i grillfolie og bak på grillen til de er myke inni og skallet utenpå er sprøtt. Snu poteten underveis, så den blir jevnt stekt og ikke svir seg på en side. Når den er ferdig, ta den ut av folie og lag et kryss i toppen med kniv og brett den litt ut. Ha en klatt vegansk smør i, litt vegansk rømme, mais, revet vegansk ost, for eksempel mozarella fra Go’Vegan, hakket vårløk, litt Hoff pommesfrites krydder og tofu facon. Det blir så godt!
Å grille i folie er ikke så sunt med tanke på at stoffer fra aluminium kan trenge inn i maten under oppvarming, spesielt om man tilsetter salt eller syrer, så bruk av folie med varm mat er ikke noe man bør gjøre så ofte. Eventuelt kan du grille poteten rett på grillen eller på en grillform (disse er også oftest laget i aluminium). Griller man uten folie bør man smøre potene godt inn med olje eller smør først og passe på dem underveis, så de ikke svir seg. Eller bruke en grillmatte, men det er nok ikke lett å få de så crispy på den måten.
Lag tofu facon selv: Kutt tofu (fast/firm type) i veldig små terninger og stek de i litt olje i stekepannen til de er sprø. Ha så over en marinade av 3 ss soyasaus, 2 ss næringsgjær, 1 ss olivenolje (evt vann) og 1 ss liquid smoke. Rør litt om til alt er dekket, så er de ferdige. Man kan også bruke sopp hakket smått i stedet for tofu.
Ellers er Pak choy, hjertesalat og spisspaprika veldig godt på grillen. Pensle dem med litt olje og ha over salt og pepper etter smak. Maiskolbe med smør, salt og pepper er jo en sommerklassiker.
Frukt på grillen
Vannmelon og ananas er faktisk kjempegodt på grillen. Nektarin og fersken kan også grilles og ha som topping på for eksempel salat.
Grillet ananas kan man fint også bruke som dessert sammen med for eksempel vaniljeis fra Choice, toppet med limesirup, mynte og chiliflakes
Grillet Aubergine med tomatsalat
Aubergine har vi ikke grillet så mye, men det er jo veldig godt, så vi deler derfor Bama sitt tips og gleder oss til å teste det ut.
Del auberginen i to på langs, lag så dype snitt ned i kjøttet uten å skjære igjennom skinnet. Pensle snittflaten med olje og legg de halve auberginene på varm grill (eller bruk en grillpanne) med snittflaten ned på grillristen. Grill auberginen til den er helt mør- det tar ca. 20 minutter. Snu dem når det nærmer seg slutten. Del tomatene i små biter og bland tomatene sammen med olivenolje, eddik, hvitløk og persille. Krydre lett med en klype salt og litt kvernet pepper. Server de grillede auberginene med tomatsalat og litt ekstra salt og pepper.
Siden aluminiumsfolie ikke er så heldig å bruke, kan du heller bruke en stekepanne til grill, disse er oftest i støpejern. Her kan det være godt å steke sopp, løk, paprika og squash i for eksempel litt smør, soya- og sesamolje.
Tilbehør
Kremet potetsalat
5-6 medium poteter kokte i 1 ts salt
2-3 ss majones for eksempel fra Hellmanns
4 ss rømme
1 neve persille
2 ss gressløk fersk eller tørket, evt vårløk
1 kvart rødløk hakket smått
2 ss sitronsaft
1 ts løkpulver
Litt salt (ca 0,5ts- kanskje mer)
Kvernet pepper
Chili flakes
Granateplekjerner (valgfritt)
Vil du ha litt hvitløkssmak på salaten, så riv gjerne et fedd hvitløk å ha i.
Eller potetsalat med olje
5-6 medium poteter - kok i 1 ts salt
3-4 ss oliveolje
1 stor neve kruspersille hakket
1/4 medium rødløk hakket smått
2 ss gressløk fersk eller tørket
1 ss sitronsaft
Smak til med salt
Litt chili flakes
Litt kvernet pepper
Granateplekjerner (valgfritt)
Fremgangsmåte (samme for begge potetsalatene)
Kok potetene til de er møre, hell av vannet og la de stå å kjøle seg ned. I mellomtiden blander du de andre ingrediensene sammen i en bolle. Skjær potene i mindre biter og ha de oppi, bland alt sammen og smak til med salt, pepper og chiliflakes. Ønsker du en mer syrlig smak, tilsett litt ekstra sitronsaft. Ha de over i en serveringsbolle og pynt med hakket løk, persille og granateple til slutt.