SUNN KAKAO TIL PÅSKEKOSEN
En god kakao trenger ikke være proppfull av sukker. Det finnes mange gode alternativer til hvitt raffinert sukker og det smaker like godt - om ikke bedre!
Neste gang du lager kakao, test ut dadler, lønnesirup eller økologisk kokosblomstsukker som søtning. Her er vår oppskrift på kakao med næringsrike ingredienser.
Ingredienser
1/2 liter havremelk (vi bruker Berit Nordstrand Barista)
4 myke dadler eller 2 ss kokosblomstsukker/lønnesirup (blir søtere med sirup)
3 ss økologisk rå kakaopulver (f.eks Supernature)
Fremgangsmåte
Blend alle ingrediensene godt i en blender. Hell over i en kasseroll og varm forsiktig mens du rører.
Bruk den plantemelken du liker best. Hvis du ikke er så opptatt av at kakaoen skal være sunn, pisk GRYR sin havrefløte eller annen vegansk kremfløte. Eventuelt kan du bruke kokoskrem. Server den nydelige kakaoen med krem og sjokoladedryss på toppen. Eller enda bedre: rå kakao nibs.
Vil du ha ekstra søtning eller smak?
Prøv en liten klype med økologisk vaniljepulver eller spiselig peppermynteolje!
Hvorfor velge dadler over sukker?
Dadler inneholder en rekke næringsstoffer som ikke sukker inneholder:
Antioksidanter
Vitaminer og mineraler. Jern og vitamin B6. Høyt innhold av mineraler som potassium, magnesium, copper, manganese, kalsium og fosfor
Høyt innhold av fiber, som er viktig for fordøyelsen og blodsukker
Lav glykemisk index (GI), som måler hvor raskt blodsukkeret ditt stiger etter å spist
Hvorfor velge økologisk rå kakao istedenfor vanlig kakao?
Ikke-økologisk kakao sprøytes kraftig med plantevernmidler. Både kakao- og kaffebønner er noe av det som sprøytes mest. Velger du økologisk får du ikke bare renere mat, men du er også med på å støtte et rikere artsmangfold og bedre jordhelse.
Den største forskjellen på vanlig og rå kakao er bearbeidelsen av bønnene. I fremstilling av rå kakao blir bønnene soltørket og fermentert, istedenfor at de blir brent. På den måten beholder kakaoen mer av næringsstoffene. Under vanlig fremstilling forsvinner mange av næringsstoffene og spesielt de viktige flavanoidene.
Rå kakao blir også kalt “supermat”, blant annet fordi kakaoen inneholder:
Høyt innhold av antioksidanter
Vitaminer og mineraler. Høyt innhold av jern og magnesium, kalsium, fosfor og potassium
Høyt innhold av flavanoider, som kan bidra til bedre helse, mindre inflammasjon, forebygge demens og kreft, samt senke blodtrykk
Stimulerer produksjonen av endorfiner
Nyt en kopp med varm kakao i påsken, enten du er på fjellet eller byen!