DETTE SPISER MATPROFILER I PÅSKEN

For å gi deg inspirasjon til påskematen, så har vi spurt seks kjente matprofiler om oppskrifter på veganske retter som du kan nyte i påskeferien. Vi har lyst til å prøve ut alle!


Nazli Develi

@gurmevegan

Nazli er aktuell med kokeboken ‘RAW FIKA: The Most Loved Swedish Pastry Recipes with A Touch of Big Wide World’ og deler oppskrift på raw svensk gulrotkake. I liket med norsk gulrotkake, er den basert på gulrøtter, spicy nøtter og krydderblanding av kanel og ingefær. Tradisjonelt er den dekket med kremet glasur av smørost.

Her kan du kjøpe boken.

RAW VEGAN MOROTSKAKA - SVENSK GULROTKAKE

Tid - 1 time forberedelser + 2 timer kjøling  

Porsjoner - 6 kakestykker

Ingredienser

Bunn

150 g revet gulrøtter

20 g valnøtter

65 g paranøtter

50 g buckini

15 g kokosmel

65 g kokossukker

6 g frisk revet ingefær

15 ml smeltet kokosolje

10 ml smeltet raw kakaosmør 

15 g psyllium husk pulver

2-3 dråper av eterisk appelsin olje

30 ml sitronjuice

3 g kanel

3 g kardemomme

5 g vaniljepulver

Solsikke ostekrem glasur

120 g bløtlagte solsikkefrø

12 g næringsgjær (valgfritt)

22 g smeltet raw kakaosmør

60 g lønnesirup

60 ml vann

60 ml sitronjuice  

5 ml vaniljeekstrakt

Gulrøtter av marsipan

100 g mandelmel

50 ml lønnesirup

8 g gurkemeie + 4 g paprika (du kan også bruke gojibær eller gulrot for å farge marsipanen)

Frisk rosemarin til pynt

INSTRUCTIONS

Fremgangsmåte

Bunn

Ha revet gulrøtter, frisk ingefær og sitronjuice i en food processor, miks det sammen til det er puree. Ha i resten av ingrediensene, bortsett fra psyllium. Miks igjen. Til slutt har du oppi psyllium husk pulveret og mikser det godt til det har blitt en fin deig. La deigen stå i 5-10 minutter slik at psylliumet får absorbere alt vannet og du får en klissete, tjukk deig som holder sammen. Ha deigen i en 15 cm kakeform. Press den godt for å flate ut. La den stå i kjøleskapet mens du lager glasuren.

Solsikke ostekrem glasur

Start med å ha de bløtlagte og silte solsikkefrøene i en blender. Legg til resten av ingrediensene bortsett fra kakaosmøret. Blend sammen til det er glatt. Til slutt har du oppi det smeltede kakaosmøret. Blend godt.

Marsipan gulrøtter
For å lage gulrøtter av marsipan, tar du mandelmelet og lønnesirup i en bolle. Kna med hendene dine til det blir en deig. Deretter har du oppi krydderne og knar igjen. La det stå i kjøleskap i en time eller i fryseren i 30 minutter før du starter å forme.

Del deigen opp i små baller. Gi dem samme form som en gulrot med hendene dine. Lag 5-6 korte og lange streker ved å bruke enden på en kniv dyppet i raw kakaopulver. Dekorer tuppende med frisk rosemarin. Frys i 30 minutter.

Montering av kaken

Ta bunnen ut av kjøleskapet. Hell glasuren over kaken. Spre det godt over hele. Alternativ kan du bruke sprøytepose for å få kremen i prikker eller annen ønsket form. Ha det i kjøleskapet igjen til glasuren er tjukk nok, i ca 2-3 timer. Når marsipan gulrøttene er avkjølt for 30 minutter, plasser dem forsiktig oppå kaken. Skjær og server!


Tiril Glasø Holseter

@veganskefristelser

Hva er vel mer typisk for nordmenn i påsken enn vafler med brunost?! Heldigvis for oss har Tiril bak Veganske fristelser laget oppskrift på vegansk brunost. Det er en god erstatning og hun savner ikke brunost lenger!

Se oppskrift på vafler her.

VEGANSK BRUNOST

Oppskrift til 1 blokk med brunost

Ingredienser

100 gram mørk sirup

100 gram brunt sukker

100 gram smør

2 dl vegansk fløte

1/2 ss vaniljesukker eller 1 ts kardemomme

1,5 ss agar agar

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en kasserolle. Visp det sammen og kok opp. La det koke i 1 minutt mens du rører. Deretter har du det i en form på 15 x 12 x 5 cm eller større.

La det avkjøle seg i 5 minutter før du setter det i kjøleskapet. Der skal det stå i minst 2 timer før du skjærer i den. Bruk ostehøvel og ha den på det du pleier!


Miriam Haug

@mealsbymiri

I påsken er det ofte shepherds pie som står på menyen hos oss. Jeg vet ikke helt hva det kommer av, men jeg ser ofte på britiske krimserier i påsken så det er kanskje derfor jeg blir inspirert til å lage litt skikkelig britisk comfort food. Det er jo også en skikkelig digg og varmende rett, så det passer jo godt til litt kjølig påskevær!

SHEPHERD PIE

Ingredienser

Lag med ‘kjøtt’

400g vegansk minced

1(200g) løk

3 hvitløksfedd

150g frosne erter

200g gulrøtter

2ss tomat purée

2ts timian

300ml vann + 1 grønnsaksbuljong

2ss mel

2ss olivenolje

Lag med potetmos

800g skrelte poteter

3ss vegansk smør

0.25ts fint bordsalt (eller smak til med mer)

1 ss miso paste (Jeg bruker hvit miso, men rød miso burde også fungere)

0.5-1dl usøtet plantebasert melk

Fremgangsmåte

Finhakk og stek gulrøtter og løk i olje til det er mørt og gjennomskinnelig. Ha oppi den veganske ‘kjøttdeigen’ og stek til den har brunet. Putt mel, hvitløk, erter, tomat puré og timian og kok i et par minutter. Tilsett grønnsaksbuljong og la det småkoke til det tykner.

Start med potetmosen ved å skrelle potetene og skjære de i like store biter. Kok i usaltet vann til de har blitt møre. Tøm vannet og kjør dem gjennom en potet rist. Hvis du ikke har en potet rist - anbefaler jeg deg å kjøpe en fordi de er fantastiske - men du kan bruke en finmasket sil og dytte dem igjennom med en slikkepott. Det gir en fin mos uten store biter, som er lett og ikke ‘tung’, som det ville blitt hvis du brukte en stavmikser.

Ha potetene tilbake oppi kasserollen med veldig lav varme og putt oppi resten av ingrediensene.

Legg ‘kjøtt’fyllet i en ildfastform og spre det jevnt utover. Spre potetene på toppen og bruk en gaffel eller skje for å skape et fint mønster hvis du ønsker.

Plasser retten i en forvarmet ovn på 200 C og stek i 35 minutter til den er fin og gyllen på toppen. La den hvile ett par minutter før servering.


Karoline Brochmann

@fermentationaddict

HJEMMELAGET QUINOA TORTILLALEFSER MED MASSE GRØNT

Hjemmelaget quinoa tortillalefser fylt med hummus, avokado, salat, agurk og tahini. Toppet med kaldpresset olivenolje, spisskummen, pepper og salt.

Oppskriften på quinoalefsene fant jeg på nettsiden mindovermunch som er veldig enkel og god. Lefsene er laget av lik mengde quionamel og vann, og et dryss salt. Ingrediensene røres sammen i en bolle og får en flytende konsistens. Hell over i en stekepanne og stek på medium varme i noen minutter på hver side til de får gyllen farge.

Som snacks før måltidet dypper jeg opphakket eple i hasselnøttsmør og opphakket rå criollo kakao. Spiser frukt først da frukt fordøyer raskere enn all annen mat, som gjør det lettere for fordøyelsen.


Malin Gimle

@lakompott

En litt frisk, vårlig og "påskete" oppskrift med sitrus, syre og litt spicy punch! Den passer utmerket både som lunch, middag eller tilbehør.

SPICY GOCHUJANG-HUMMUS MED BROKKOLI, GRØNNKÅLCHIPS OG SURSØT APPELSINSAUS

Ingredienser til 2 porsjoner

Brokkoli og grønnkålchips

1/2 mellomstor broccoli

150g grønnkål

Olivenolje

Salt

Pepper Peanøtter

Fersk mynte

Hummus

1 boks kikerter

3 ss tahini

1 lite hvitløksfedd

1 sitron

Gochujang (så mye eller lite du vil)

Salt og pepper

Olivenolje

Appelsinsaus

2 små finhakket sjalottløk

2 finhakket hvitløksfedd

Olivenolje

1 ts sukker

1 ss eplesidereddik

Juice av 1 stor appelsin (for meg var det omtrent 0,8 dl)

Chiliflak

Fersk ingefær

Salt og pepper

Fremgangsmåte

Sil av kikertlaken, men behold omtrent halvparten. Ha kikertene, noen spiseskjeer av væsken, tahini, revet hvitløk, et par spiseskjeer olivenolje, juice av halve sitronen og litt salt og pepper i en blender. Kjør til blandingen er glatt. Ha i mer kikertlake og olivenolje til du har tekstur som du liker. Smak til med gochujang, mer sitronjuice, salt og nykvernet svart pepper. PS: om du ønsker kan du fjerne det ytterste skallet på kikertene, da får du en skikkelig glatt hummus. Dette gjør jeg ved å ha kikertene i en stor bolle med vann og gni dem lett mot hverandre. Da vil skallene flyte til toppen og de kan lett fjernes. Dette er ikke noe must, og det er ikke alltid jeg gidder, men noen dager er det verdt det!

Varm opp olivenolje i en panne og svett sjalottløk og hvitløk på medium/lav varme til mykt. Ha i sukker og eddik og la redusere helt ned før du tilsetter appelsinjuicen. La redusere ned til du har en litt tykkere, mer “sirupete” tekstur. Smak til med salt og pepper, chiliflak og revet fersk ingefær.

Broccoli og grønnkålchips

Forvarm ovnen til 150°C. Vask og tørk grønnkålen. Pass på at den er skikkelig tørr! Fjern tykke stilker. Masser kålen med litt salt og omtrent 1 teskje olivenolje. Ha utover langpanne (pass på at de ligger i ett lag) med bakepapir og bak i midten av ovnen i omtrent 12 minutter. Hold øye med dem, de blir fort svidde!

Skjær brokkolien i små buketter og stek i olivenolje til de er gyldne og fine. Smak til med salt og pepper. Vend i appelsinsausen.

Ha hummusen på tallerkener og topp med broccoli, mer saus og grønnkålchips. Dryss over fersk mynte, appelsinzest, god olivenolje, hakkede peanøtter og mer chiliflak.


Mari Hult

@vegetarbloggen

For meg blir det ikke påske uten sjokolade. Selv om det blir bedre og bedre utvalg av vegansk sjokolade i butikkene, så er det noe koselig med å bruke en av de første fridagene på å lage min egen. Sjokoladen blir servert til kaffen - enten trygt hjemme i stuen, på en bynær fjelltopp det går an å gå til uten ski, eller i en hytte "på fjellet". Smaker like godt uansett.

Se Mari sin oppskrift på vegansk kvikk lunsj her.


Forrige
Forrige

ANMELDELSE: VINSMAKING PÅ CULTIVATE FOOD

Neste
Neste

SUNN KAKAO TIL PÅSKEKOSEN