STOR TEST AV VEGANSK FRYSETØRKET TURMAT

Frysetørket turmat er et godt alternativ når du ikke vil bruke tid på å kokkelere og ha med deg så mye utstyr. Her er selvsagt smaken viktig, men også næringsinnhold, vekt og tilberedning er faktorer å tenke på når man legger ut på tur.

Med begrenset plass i sekken vil man pakke lettest mulig, spesielt om det er en lengre tur med mye oppakning og kanskje over flere dager. God næring på tur er viktig og måltidet bør jo være en del av den gode friluftsopplevelsen, selv om man ikke lager maten fra bunnen av. Frysetørket mat smaker dog best når man har gått i timesvis på tur, svettet mye og er veldig sulten.

Hvis du heller vil lage turmaten selv, sjekk ut disse 8 oppskriftene.


Fordeler med frysetørket mat

  • Enkelt og raskt å tilberede - tilsettes kun kokende vann til merket, røre om, lukke posen og vente noen minutter. Tid varierer. Les på pakningen

  • Veier lite og tar liten plass i forhold til å ta med seg egne råvarer og diverse kjøkkenutstyr

  • Frysetørket mat er næringsrik med en god kombinasjon av proteiner, karbohydrater og fett

  • Lang holdbarhetstid og kan oppbevares i romtemperatur

  • Frysetørket mat skal ikke miste smak eller næringsstoffer i prosessen


Stor test av frysetørket turmat

Vi har i denne testen smakt på et utvalg av veganske middagsporsjoner fra norskproduserte Real Turmat, tyske Trek’n Eat, samt engelske Firepot, Tactical Foodpack og Summit to Eat. Det finnes også et greit utvalg av veganske frokoster innen frysetørket turmat – fra engelsk frokost til økologisk havregrøt og proteinbarer.

Jeg synes det er et stort pluss er at de nye miljøvennlige pakningene fra Firepot er blitt kompostbare! De brytes ned naturlig etter seks måneder, og ønsker meg at norskproduserte Real turmat følger etter! Det står på siden deres at de er medlem av Grønt punkt og skal: øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast og design for gjenvinning.

Disse rettene er med i testen

1. FIREPOT - Steinsopp med kremet risotto

2. TREK´N EAT - Meksikansk quinoa

3. REAL TURMAT - Pasta i tomatsaus

4. REAL TURMAT - Thai Red Curry

5. REAL TURMAT - Chiligryte med bønner

6. SUMMIT TO EAT - 5 Bean Cassoulet

7. TACTICAL FOODPACK - Søtpotetcurry

8. TACTICAL FOODPACK - Marokkansk Linsegryte

9. FIREPOT - Vegan Pasta Bolognese

10. FIREPOT - Vegan Engelsk Frokost

11. REAL TURMAT - Squash og maisgryte


1) FIREPOT - Steinsopp med kremet risotto

Helhetsvurdering: God smak, positivt overrasket over mengden sopp, godt krydret, glutenfri, godt med valgmulighet når det gjelder størrelsen på porsjonene. Et stort pluss er at de nye miljøvennlige pakningene er blitt kompostbare! Brytes ned naturlig etter 6 måneder. Denne retten ble en testfavoritt! Litt hard å åpne, lang tilberedningstid på 15 min, men det gikk greit selv med noen minusgrader.

Ingredienser: Risottoris, kastanjesopp, løk, selleri, olivenolje, sitron, tørket steinsopp, soppkraft (sopp-konsentrat, gjærekstrakt, sukker, potetmel), persille, salt og pepper.

Smak og lukt: Fyldig og smakfull risotto med god smak av sopp og krydder. Lukter fantastisk. Smaker litt salt, til tross for at den ikke har høyt saltinnhold. En av testfavorittene.

Utseende og konsistens: Grei konsistens, men minner mer om quinoa enn risotto. Ta gjerne med en sitronbåt, litt gressløk eller bladpersille.

Næringsinnhold, 830 kcal: 17 g proteiner, 160.2 g karbohydrater (hvorav 5.6 g sukker), 12.8 g fett (kun 2 g mettet fett), 8.8 g fiber, 2.2 g salt

Metthetsfølelse: God metthetsfølelse. Stor porsjon for de ekstra sultne.

Tilberedningstid: 15 min

Nettovekt: Ekstra stor porsjon veier 200 gram.


2) TREK´N EAT - Meksikansk quinoa

Helhetsvurdering: Grei koketid og godt innhold av quinoa, som er en komplett proteinkilde. Trek`n Eat har All natural-merket. Det vil si at det ikke brukes konserveringsmiddel, smaksforsterkere eller kunstige farger. For de som er litt sensitive overfor sterk mat, kan nok denne være i sterkeste laget. Quinoaen er litt hard, litt mer suppe enn gryte, høyt saltinnhold. Det anbefales ikke å spise mer enn 5 gram salt om dagen i følge Helsedirektoratet.

Ingredienser: Quinoa, rød quinoa, kidneybønner, poteter, tomater, søt paprika, mais, purre, selleri, sukker og krydder.

Smak og lukt: Smaken er god, litt mye salt. Dette er en av de sterkeste grytene vi har smakt i testen. Grei om du liker sterk mat. Veldig godt krydret. Akkurat slik en forventer meksikansk gryte. Lukter deilig.

Utseende og konsistens: Appetittelig utseende med frisk farge. Litt mer suppe enn gryte. Quinoa’n er litt hard i konsistensen.

Næringsinnhold, 596,4 kcal: 15.4 g proteiner, 63 g karbohydrater (hvorav 9.66 g sukker), 2.4 g fett (18.2 g mettet fett), 10.78 g fiber, 6.44 g salt

Metthetsfølelse: Grei metthetsfølelse.

Tilberedningstid: 8 minutter

Nettovekt: 140 g


3) REAL TURMAT - Pasta i tomatsaus

Helhetsvurdering: En proteinrik, mild og god middag. Barnevennlig smak. Veier lite. Lett å åpne/lukke. For de som liker mer krydret mat, kan det være greit å ta med litt pepper eller annet krydder. Gjør seg med litt basilikum også.

Ingredienser: Pasta, soyaprotein, krydder, salt, antioksidant (rosmarinekstrakt), løk, hvetemel, tomatpuré, rapsolje, grønnsaksbuljong, soyasaus, tabasco og antioksidant (askorbinsyre).

Smak og lukt: Mild og god i smaken. Denne retten er en av testfavorittene.

Utseende og konsistens: Litt blass i fargen. Kunne med fordel vært en sterkere farge på pastasausen. Grei konsistens.

Næringsinnhold, 540 kcal: 27 g proteiner, 64 g karbohydrater (hvorav 6.7 g sukker), 15 g fett (1.1 g mettet fett), 8 g fiber, 2.7 g salt

Metthetsfølelse: Gir god metthetsfølelse.

Tilberedningstid: 8 minutter

Nettovekt: 127 gram


4) REAL TURMAT - Thai Red Curry

Helhetsvurdering: Veier lite, lett å åpne/lukke. Dersom man ikke forventer en thai red curry, er den ok. Glutenfri. Smaker ikke som thai red curry, tørre kikerter, minner mer om en ok risgryte. Denne hadde vi gledet oss til å teste, men dessverre ble vi skuffet! Mulig den blir bedre av å la den stå litt lengre enn 8 minutter, slik at soyabitene blir mykere.

Ingredienser: Ris, soyaprotein, krydder, salt, antioksidant (rosmarinekstrakt), kokosmelk, kikerter, paprika, tomat, løk, minimais, tomatpuré, maisstivelse, purreløk, rapsolje, grønnsaksbuljong, soyasaus, limejuice, ingefær, hvitløk og antioksidant (askorbinsyre).

Smak og lukt: Her var det ikke mye som minnet om thai red curry hverken i smak eller lukt. Ingen smak av kokosmelk eller lime. Den er krydret med litt sting. Kikertene og soyabitene virket tørre, nesten som ukokte erter, selv om vi har rørt, det er nok vann og retten har stått lenge nok.

Utseende og konsistens: Ser ikke mye ut som red curry. Mer som grønnsaker og ris i tomatsaus.

Næringsinnhold, 480 kcal: 16.7 g proteiner, 55.6 g karbohydrater (hvorav 9.45 g sukker), 19 g fett ( 5.8 g mettet fett), 10.4 g fiber, 3.11 g salt

Metthetsfølelse: Spiste ikke opp denne retten.

Tilberedningstid: 8 minutter

Nettovekt: 113 g


5) REAL TURMAT - Chiligryte med bønner

Helhetsvurdering: Godt innhold av proteiner, god smak, veier lite, lett å åpne/lukke og glutenfri. Litt lite bønner. Kan være sterk for de som er sensitive til sterk mat.

Ingredienser: Bønner, soyaprotein, krydder, salt, antioksidant (rosmarinekstrakt), løk, tomatpuré, tomat, paprika, rapsolje, maisstivelse, grønnsaksbuljong, soyasaus, hvitløk, chili og antiokstidant (askorbinsyre).

Smak og lukt: God smak. Den smaker og lukter som chiligryte.

Utseende og konsistens: Ser ut som den skal, men lite bønner.

Næringsinnhold, 567 kcal: 26 g proteiner, 51 g karbohydrater (hvorav 9 g sukker), 25 g fett ( 4.6 g mettet fett), 16.5 g fiber, 4.6 g salt.

Metthetsfølelse: God metthetsfølelse.

Tilberedningstid: 8 minutter

Nettovekt: 132 g


6) SUMMIT TO EAT - 5 Bean Cassoulet

Helhetsvurdering: Veier lite, lite vann å tilsette, glutenfri og godt med ulike bønner. Høyt fettinnhold og smaker ganske salt.

Ingredienser: Kidneybønner, hvite bønner, smørbønner, Borlotti-bønner, kikerter, gulrot, grønne bønner, løk, rapsolje, tomatpuré, hvitløk, oregano, maismel, salt og pepper.

Smak og lukt: Denne smakte nesten som god gammeldags lapskaus! Fyldig, godt med ulike bønner. Ganske salt i smaken, til tross for at saltinnholdet ikke er høyt.

Utseende og konsistens: Ser ut som lapskaus. Brunt og ikke så appetittelig å se på.

Næringsinnhold, 601 kcal: 14 g proteiner, 13 g karbohydrater, 50 g fett ( 3.1 g mettet fett), 19 g fiber, 2 g salt

Metthetsfølelse: God metthetsfølelse.

Tilberedningstid: 10 minutter

Nettovekt: 102 g


7) TACTICAL FOODPACK - Søtpotetcurry

Ingredienser: Ris, kikerter, søtpotet, most tomat, løk, kokosmelk, rapsolje, sukker, hvitløk, ingefær, limejuice, malt spisskummen, currykrydder, gurkemeie, koriander og chilliflak.

Smak og lukt: Deilig og smakfull curry med god smak av søtpotet, men ganske mild i smaken. Barnevennlig turmat. Lukter fantastisk godt. Ta med litt ekstra chili explosionkrydder om du ønsker en litt sterkere curry. Denne ble likevel en av testfavorittene.

Utseende og konsistens: Fin konsistens og deilig glad farge.

Næringsinnhold pr 100 gram: 8.9 g proteiner, 60 g karbohydrater (hvorav 21.1 g sukker), 21.5 g fett (8.3 g mettet fett), 5.6 g fiber, 2.5 g salt

Kalorier: 470

Metthetsfølelse: Grei metthetsfølelse, selv om jeg kunne gjerne spist litt mer.

Tilberedningstid: Koketid av vann + 8 min. 

Nettovekt: 100 gram

Pluss: God og mild smak. Glutenfri. Veier lite. Rask tilbredningstid (tips! Jeg synes alltid de har godt av å stå litt lengre og har litt mer vann oppi). 

Minus: Litt lite om du er skikkelig sulten, men verdt å ta med denne på tur! Denne retten ble en test favoritt!


8) TACTICAL FOODPACK - Marokkansk Linsegryte

Ingredienser: Ris, linser, søtpotet, gulrot, paprika, løk, spinat, rapsolje, hvitløk, salt, malt spisskummen, røkt paprikakrydder, currykrydder, currypulver, gurkemeie, malt kanel og chilliflak.

Smak og lukt: Lukter litt rart, en slags søtlig lukt som minner om roser. Veldig merkelig fordi det er ingenting i ingrediensene som tilsier det. Smaker like merkelig som den lukter. Falt overhodet ikke i smak! Helt forferdelig. 

Utseende og konsistens: Grei konsistens og ser ut som en gryterett.

Næringsinnhold pr 100 gram: 11.2 g proteiner, 67.4 g karbohydrater (hvorav 15.5 g sukker), 13.4 g fett (1 g mettet fett), 6.8 g fiber, 2.5 g salt

Kalorier: 436

Metthetsfølelse: Sikkert grei metthetsfølelse om man klarer å spise denne.

Tilberedningstid: Koketid av vann + 8 min. 

Nettovekt: 100 gram

Pluss: Den høres veldig god ut. Glutenfri. Veier lite. Rask tilberedningstid. 

Minus: Helt forferdelig smak. Ok, jeg liker ikke kanel i middagsmat, men det smakte liksom ikke kanel heller, men en slags søtlig smak av roser. Kan kanskje ha vært en produksjonsfeil? Ut fra ingrediensene skulle man tro at denne smakte godt! Spiste ikke opp denne retten. 


9) FIREPOT - Vegan Pasta Bolognese

Ingredienser: TVP farse (Textured Vegetable Protein), soyabønner, karamell, orzo pasta (durum HVETE/semulegryn), tomat, løk, hvitløk, tomatpure, olivenolje, soppkraft (konsentrat av sopp, gjær ekstrakt, sukker, potetmel), salt, oregano, pepper, stjerne anis, laurbærblad og sitronsyre.

Smak og lukt: Lukter ikke så mye annet enn pasta. Hvor er tomatsausen?! Trodde denne skulle smake i nærheten av Real Turmat sin pasta i tomatsaus, men falt dessverre ikke i smak.

Utseende og konsistens: Ved første øyekast ser det veldig tørt ut. Kun pasta og tørre soyabiter. Vi ser ingen tomatsaus. Det er dessverre ikke mye som minner om pasta bolognese her.

Næringsinnhold standard pakke: 27.7 g proteiner, 94.6 g karbohydrater (hvorav 7.4 g sukker), 3.7 g fett (0.5 g mettet fett), 7.2 g fiber, 1.4 g salt

Kalorier: 525

Metthetsfølelse: Sikkert grei metthetsfølelse…om det hadde vært tomatsaus og vi hadde spist den opp.

Tilberedningstid: Koketid av vann + 15 min. 

Nettovekt: 100 gram

Pluss: Høyt innhold av proteiner. Lite mettet fett og lite salt. Et stort pluss er at man kan velge mellom stor og liten størrelse på turmaten. De nye miljøvennlige pakningene er blitt kompostbare! Brytes ned naturlig etter 6 måneder. Veier lite 135 g (standard) / 200 g (ekstra stor) / 68 g (liten). 

Minus: Det står på pakken at det er langtidskokte soyabønner med fyldig tomatsaus, så her må det ha vært en produksjonsfeil. Ingen tomatsaus. Spiste ikke opp denne retten. Vi har tatt kontakt med Firepot. Venter på svar.


10) FIREPOT - Vegan Engelsk Frokost

Ingredienser: TVP farse (Textured Vegetable Protein), soyabønner, karamell, bønner (haricot, borlotti, adzuki), potet, løk, tomat ketchup (tomat, eddik, sukker, salt, krydder, selleri), sort-sirup, tomatpurre, hvitløk, tabasco (eddik, rød pepper, salt), ingefær, rapsolje, sennepspulver, salt og pepper.

Smak og lukt: Wow! Lukter både krydret og søtt samtidig. Her er både krønsj og litt av hvert. Vi gleder oss. Smaker tomatsaus, bakte, crispy poteter, og søtt og salt om hverandre. Man smaker litt deilig sterkt av Tabasco og som det står på nettsidene til Firepot: “en spennende ingefær zing mix, som gir deg en varm og god morgen stund”. Vi er helt enig! 

Utseende og konsistens: Spennende med mye forskjellig i posen. Det er imponerende at de har klart å blande alt dette sammen og samtidig fått det til å smake godt.

Næringsinnhold standard pakke: 29 g proteiner, 79.2 g karbohydrater (hvorav 30.7 g sukker), 3.3 g fett (0.4 g mettet fett), 19.8 g fiber, 1.5 g salt

Kalorier: 465

Metthetsfølelse: Her blir vi ordentlig mette. En metthetsfølelse som varer lenge. 

Tilberedningstid: Koketid av vann + 15 min. 

Nettovekt: 135 gram

Pluss: Skikkelig turmat som metter de frokostsultne. Smaker godt og gir god metthetsfølelse. Bra med ulike bønner. Høyt innhold av proteiner. Glutenfri. Lite mettet fett og lite salt. Et stort pluss er at man kan velge mellom stor og liten størrelse på turmaten. De nye miljøvennlige pakningene er blitt kompostbare! Brytes ned naturlig etter 6 måneder. Veier lite 135 g (standard)/200 g (ekstra stor).

Minus: Litt mye søtsmak. Det er endel sukker i denne, men hva gjør vel det på tur!


11) Real Turmat - Squash og maisgryte

Ingredienser: Ris, linser, squash, kokosmelk, paprika, kikerter, løk, mais, maisstivelse, rapsolje, grønnsakbuljong (salt, glukosesirup, aroma, løk, modifisert stivelse, maltodekstrin, rapsolje, grønnsakskonsentrat, krydder, sukker, eddikekstrakt), hvitløk, krydder og antioksidant (rosmarinekstrakt, askorbinsyre).

Smak og lukt: Smaker og lukter godt. Akkurat som forventet. Mild og deilig gryterett med kokosmelk og ris. Barnevennlig. Du kan godt krydre litt ekstra om du føler for det. 

Utseende og konsistens: En fyldig og god gryte. Fin konsistens. 

Næringsinnhold standard pakke: 12.5 g proteiner, 64.6 g karbohydrater (hvorav 6.79 g sukker), 20.3 g fett (5.74 g mettet fett), 8.8 g fiber, 2.12 g salt

Kalorier: 510

Metthetsfølelse: Deilig metthetsfølelse. Blir sånn akkurat passe mett. Den er av de lettere grytene. Vi synes den passer godt på sommeren.

Tilberedningstid: Koketid av vann + 8 min. 

Nettovekt: 133 gram

Pluss: En god og mild gryterett. Lukter godt, rask tilberedningstid og veier lite.

Minus: Ingenting å si på denne. Ikke så mye proteiner. Passer kanskje best til lunsj, eller om du har oppi litt ekstra hvis du er veldig sulten.


Utvalget har eksplodert de siste årene

Det er fantastisk å se at utvalget av dyre-og miljøvennlig turmat blir større og større!

Hvis du ikke har funnet dine turmat-favoritter enda, anbefaler vi å teste ut flere veganske retter fra Firepot. I skrivende stund har Firepot følgende smaker i sortimentet:

  • Mac´n greens

  • Smokey tomatpaella

  • Green gumbo

  • Toskansk gryte

  • Pasta bolognese

  • Chili non carne

  • Linser og basmatiris med spinat

Du får blant annet kjøpt frysetørket turmat hos Fjellsport, Hekta på Tur, Chillout, Veganske Greier og nettstedene til de enkelte leverandørene har stort utvalg.


Liv Unni Sødem

Liv Unni har vært veganer siden 2017 og har en stor lidenskap for en vegansk livsstil, gode matopplevelser, natur og friluftsliv. Hun elsker å inspirere andre til å ta bedre valg for dyrene, helsen og planeten. Liv Unni vil bidra med guider, anmeldelser, oppskrifter, dyrevennlig friluftsliv, plantebasert ernæring, miløvennlige produkter og vegansk turmat.

https://www.instagram.com/dharmalivi/
Forrige
Forrige

MCDONALDS LANSERER MCVEGAN I NORGE

Neste
Neste

VEGANSK MAT PÅ FYRI RESTORT I HEMSEDAL