TIL DEG SOM SLITER MED Å HA EN VEGANSK LIVSSTIL

Å ha en vegansk livsstil i en ikke-vegansk verden kan være krevende. For mange er spesielt det sosiale vanskelig og hele tiden gå imot store deler av strømmen. Derfor har vi samlet tips fra erfarne veganere til deg som synes det kan være tungt!


Kaja Nicole Mainardi

@kaja_pappaya

Kaja har vært veganer siden 2017 og aktiv for dyrene siden 2018.

Les også: Kaja Nicole Mainardi jobber fulltid for dyrene.

Kaja sine tips

I dagens samfunn er det lettere å passe inn når man kan spise alt. Som veganer hører man altfor ofte at det ikke er vanskelig å spise vegansk, man savner ingenting og at de som ikke respekterer mine valg er uvitende og nesten slemme mennesker. Det er vanskelig å være veganer, man føler seg ofte utenfor og ikke minst sulten i mange settinger!

Tenk på hva som inspirerte deg å bli veganer eller spise mer plantebasert. Kanskje trenger du å oppleve det på ny? Gå på en ny restaurant, følge noen nye inspirerende profiler på SoMe, unn deg selv en fin tur i naturen eller tilbring tid med dyr?

Støtte fra de rundt er utrolig viktig. Et nettverk vil hjelpe mye, men kan også bli altoppslukende. Å være veganer trenger ikke være alt eller ingenting. Å passe på seg selv er utrolig viktig for dyrene også. Å prøve å ikke være så streng med seg selv - eller andre - kan være nøkkelen til å klare seg. Så kanskje jobbe med å ikke føle seg så ubekvem når man er med kjøttspisende venner, ikke la verden rase sammen om man blir servert pizza med uvegansk ost. Endre andre menneskers oppfattning av veganere som sinte og strenge- til heller at det er lov å vurdere hver situasjon.

Veganere vil kalle en som spiser plantebasert hele året bortsett fra på julaften som en kjøttspiser. Men sannheten er at kanskje den personen gjør mer for saken enn dem selv. 

Vit at om man sliter å leve vegansk så betyr det ikke at man har gitt opp! Man trenger bare en forandring. Og andre veggiser, flexi , veganere osv. må støtte hverandre så godt vi kan. Så lenge miljøet der man er, har masse kjærlighet og forståelse, så vil det alltid bli enklere å ta de valgene vi alle innerst inne ønsker.


Iselinn Kristiansen

@vegan_ise_

Vår skribent Iselinn har vært veganer i 8 år og var vegetarianer i 2 år før det. Hun deler inspirasjon til vegansk mat på sin Instagram-konto.

Iselinn sine tips

Det har ikke bare vært lett å være veganer, men fokuset mitt har alltid vært på dyrene. Verden er dessverre ikke tilrettelagt for veganere (enda), og særlig sosiale situasjoner kan være vanskelige. Ofte kan man ikke spise maten som blir servert eller man kan få kjipe kommentarer eller ende opp i store diskusjoner. I slike settinger må man minne seg selv på hvorfor man ble veganer, nemlig for å ikke bidra til dyrs lidelser. 

Uten fullt fokus på ofrene er det nesten umulig å være veganer. Ser man kun på hva man ikke kan spise og restriksjonene ved det, så er det tungt å opprettholde denne livsstilen. Det er derfor viktig å se de positive effektene av å leve et liv hvor man gjør så lite skade som mulig, og utforsk en helt ny matverden. Det er jo virkelig SÅ mye spennende og god vegansk mat der ute, man må bare komme i gang med å lage, en oppskrift av gangen.

Et tips om man synes det er vanskelig med matlaging er å teste ut en ny oppskrift, for eksempel 1 gang i uka. Lag den på en dag hvor du har litt god tid, kos deg mens du kokkelerer. Hør på musikk, ta gjerne et glass vin eller kombucha. På den måten utvider du mathorisonten din og du vil garantert finne nydelige retter som du vil lage igjen og igjen.

For min egen del er det spesielt situasjoner med mine ikke-veganske venner som har vært tyngst, særlig når det kommer til middagsinvitasjoner. Lenge ble jeg ikke invitert, men de siste årene har det blitt noe bedre. Jeg merker fortsatt at de kan synes det er vanskelig å diske opp noe godt som jeg også kan spise. Egentlig litt synd for dem, for de går jo glipp av så mye spennende og god mat. Internettet er fullt av nydelige veganske oppskrifter!

Om man likevel blir invitert, så er det ofte man ender opp med å måtte ta med seg egen mat, fordi de synes det er for vanskelig å lage noe alle kan spise, eller at de føler de må ha kjøtt for at det skal bli et fullverdig måltid (en ganske merkelig tanke spør du meg). Da mister det liksom også hele poenget for min del, og jeg kan da heller spise hjemme og komme innom etterpå. Jeg elsker jo å bli invitert på middag for å faktisk slippe å lage min egen mat, som jeg gjør alle andre dager. Maten smaker jo merkelig nok også mye bedre når andre har laget den. Pluss at det er hyggeligst om alle spiser samme mat.

Blir du invitert på middag og de ikke tilbyr å tilrettelegge, spør hva de skal lage! Kanskje de kan veganisere det på en enkel måte? Om ikke alt, så kanskje mesteparten om det består av flere retter. Kom gjerne med tips. Prøv å tilrettelegg sammen med den som inviterer, eller send evt. tips på gode oppskrifter. Man kan f.eks. veganisere alt foruten selve kjøttet ved å bruke plantebasert smør, fløte, grønnsaksbuljong osv. Så kan man heller ta med seg erstatning for kjøtt om man ønsker. Kanskje tilby å ta med en skikkelig god vegansk kake eller annen digg dessert som alle kan dele. 

Et annet tips er å lære seg noen sykt bra retter som man blir god på og invitere ikke-veganske venner på middag, så de kan smake hvor godt det er med vegansk mat om man lager det riktig. Det ender faktisk ofte opp med at noen vil ha oppskriften. 

Skal man ut å spise- foreslå steder du vet de har bra veganske alternativer, så du slipper å spise en kjip salat, mens de andre spiser smakfulle retter. Det er heller ikke god reklame for veganisme at det er vanskelig å få tak i bra vegansk mat ute på restauranter, så velg steder du får noe som heller kan friste de andre.

Hver gang du tviler på dine valg og merker at du distanserer deg fra verdiene dine og grunnen til at du valgte å bli veganer, og kanskje tom. vurderer å gå tilbake: tenk på dyrene, de uskyldige ofrene i den forferdelige industrien. Husk hvordan de blir utnyttet for kroppene sine og hvorfor du valgte denne livsstilen i utgangspunktet. Se gjerne en dokumentar fra kjøttindustrien og tenk på hvor mye verre de har det. Av og til er det bra med en liten reminder på hvorfor man gjør ting som er annerledes. Det kan vekke til live igjen den gnisten og kjærligheten for dyrene som gjorde at du valgte en vegansk livsstil.

Sliter du helsemessig, føler du deg sliten og mangler energi når du spiser vegansk kosthold, da spiser du sannsynligvis ikke riktig, eller nok. Mange spiser veldig sunt og får da problemer med å få i seg nok kalorier. Man må spise veldig store mengder om man spiser super sunt, og det kan da fort bli vanskelig å nå kaloribehovet sitt. Uten nok kalorier over tid blir kroppen veldig sliten, immunforsvaret settes ned og man blir lett syk. Vær også nøye på å spise variert, så du får i deg alle vitaminer og mineraler du trenger. De fleste av oss har en travel hverdag og strekker ikke alltid til med maten. Det kan da være lurt å ta et bra kosttilskudd som inneholder alt man trenger, bare for å være sikker. Jeg gjør det, om ikke hver dag, ganske ofte og føler meg topp. Jeg har mye mer energi nå enn jeg hadde for 10 år siden, selv om jeg er 10 år eldre. B12, D-vitamin, sink, selen, jod, jern og omega er noen av de som er viktige å få i seg. Finn et tilskudd som inneholder alle. Jeg kjøper Bio Life sin Bio-Balanse og er veldig fornøyd med den + litt alge omega. Prøv å unngå for mye ferdigprodukter, sukker og hvitt mel, men hold deg til mat i sin hele form, men for all del kos deg litt innimellom, bare ikke for ofte.

Ha hovedfokus på å få i deg nok kalorier og spis sunn, variert mat. Les deg opp og hør podkaster om f.eks. fiber, tarmflora og immunsystem- kjempespennende. Oppsøk hjelp og få kostholdsveiledning hos noen som virkelig kan vegansk kosthold om du ikke føler du får det til på egen hånd.

Og til slutt, har du få eller ingen likesinnede venner, prøv å finn noen. Dra på vegantreff, eventer osv. og bli kjent med noen som ser verden på samme måte som deg. For meg betyr det så mye å møte mennesker som virkelig forstår hvor jeg kommer fra, det gir energi og motivasjon til å fortsette! For dyrene!


Jon Vegard Venås

@nositez

Jon Vegard er kasserer i styret i Norsk vegansamfunn og han var en av pådriverne bak å etablere NVS som et livsynssamfunn. Han har vært veganer siden januar 2019.

Jon Vegard sine tips

Hvis du sliter med motivasjonen for å være veganere ville jeg utsatt meg for dokumentasjoner av hvordan dyr har det i kjøtt- og meieriindustrien. Om det heller handler om helsemessige årsaker eller andre praktiske årsaker ville jeg oppsøkt samhold, hjelp og støtte hos andre veganere som kanskje kan bistå. Vi har gode forum for å bistå med god hjelp. F.eks. NVS sin discord server.


Mille Johnsen

@your.girl.mille

Vår skribent Mille er aktivist og jobber frivillig for flere dyrevernsorganisasjoner. Hun ble veganer da hun var 14 år gammel og aktiv for dyrene da hun var 18.

Til deg som strever med å være veganer pga. sosialt press

Om man syns det er utfordrende å spise vegansk pga. sosialt press, er det to synspunkt man kan ta. Man kan se på situasjonen fra sitt eget perspektiv, det kan være kleint, uvant, man kan føle seg utenfor osv. 

-Eller så kan man se på det fra dyrenes perspektiv. For vi har et valg, vi kan velge noe annet, men de har ikke noe valg. De får barna sine stjålet fra seg, blir objektivisert hele livet, de blir presset ned i gasskamre og får strupen sin kuttet over. Om man tenker det er vanskelig å være veganer, så er det hvert fall mye vanskeligere å være en gris, en ku, en laks eller en høne i matindustrien.

Om du ble servert hund når du kommer hjem til jul er det sannsynlig at du ikke hadde spist den selv om det var sosialt press, men siden mange har et veldig annet syn på gårdsdyr blir de dessverre ofte vurdert som mindreverdige, og man unnskylder i mye høyere grad å mishandle dem pga. sosiale utfordringer. 

Mitt tips til dem som syns det er vanskelig å være veganer er først av alt å se Dominion- som ligger gratis på YouTube eller her: https://www.dominionmovement.com/watch

Ellers er Google din beste venn når det kommer til alt av oppskrifter, livsstil-tips, råd til hvordan håndtere utfordringer med familie og venner osv. Det aller viktigste er hvorfor det praktiske pleier å falle på plass når man setter seg selv i dyrenes posisjon og hvor ekstremt mye verre det er for dem.


Liv Unni Sødem

@dharmalivi

Liv Unni har vært veganer i snart syv år og på sin Instagram-konto deler hun inspirasjon til en vegansk livsstil.

Her er hennes tips som har gjort at hun ikke har tvilt på det etiske valget og livsstilsendringen hun gjorde for snart syv år siden:

Fokus og perspektiv

Jeg tenker det viktigste er å aldri glemme empatien vi har for dyrene. Det gjør det enklere å stå trygt i valget du har tatt. Perspektivet ditt. Du trenger ikke være glad i alle dyr, men respektere deres rett til et verdig liv. Jo mer kunnskap jeg får om hvordan dyrene lever, deres artstypiske behov, hva som skjer i industrien, hva dyrevelferdsloven sier, og hva som faktisk blir gjort, jo sterkere føler jeg for dem. I mange år lukket jeg øynene for det som skjer og tenkte at det er ikke så ille. Jeg har både vært på ulike gårder og såkalte “Farm stays” i utlandet, jobbet som frivillig med konservering av dyreliv i flere land i Afrika, alltid hatt kjæledyr, og så på meg selv som en som elsker dyr. Likevel distanserte jeg meg selv fra hva som lå på tallerkenen, hva jeg brukte, ull - og skinnindustrien, aktiviteter der dyr ble brukt som underholdning, og hva jeg støttet gjennom handlingene mine. I dag er det et større samsvar mellom hva jeg sier og hva jeg gjør, i forhold til verdiene jeg står for. Hvorfor du gjør det- verdiene dine er det viktigste å ha fokus på.

Kunnskap

Øk kunnskapen din. Se dokumentarer, les rapporter og ny forskning, men vær obs på kildene. Husk at det alltid finnes forskning som går begge veier. Helheten og mengden, tenker jeg er viktig. Ikke en enkelt studie. Overskrifter i avisen kan ofte være misledende. Det å øke kunnskapen min er noe som har hjulpet meg i forhold til diskusjoner og spørsmål rundt dyrevelferd, hva som gjøres i industrien, fakta, dyrs behov og rettigheter, miljøbelastning, samt kostholdsrelaterte spørsmål. Mest av alt har det gitt meg en trygghet i valget mitt.

Du trenger ikke ta et plantebasert ernæringskurs, og du trenger ikke kunne så mye for å være veganer, men jeg må si at det hjelper veldig i forhold til tryggheten i valget. Å ha noe kunnskap om plantebasert ernæring, gjør det enklere å sette sammen et balansert kosthold, samt svare på spørsmål når de kommer. Ikke minst fordi det er en del mangel på kunnskap om plantebasert kosthold. Folk kan finne på å stille spørsmål ved kostholdet ditt for eksempel om du får en skade eller blir syk. Noe de ikke gjør med et vanlig kosthold. Det må man dessverre være forberedt på. Ironisk nok kan du være en som så og si aldri blir syk, har mye energi, sover godt, har god mentalhelse, og er i god form, men da skyldes det gener. Og hvis noe negativt skjer, da er det det plantebaserte kostholdet som har skylden. Jeg står i hvert fall tryggere og sterkere i mitt valg når jeg har kunnskap om hvordan et plantebasert kosthold kan være sunt, samtidig som det kan forebygge en rekke sykdommer, om det er riktig satt sammen! Som med alle kosthold, kan det være usunt dersom man ikke får i seg nok næringsrik mat og spiser for mye av det som ikke er så bra for oss. 

Øk matgleden

Mitt beste tips når det gjelder mat, er å spise mest mulig slik du ønsker å leve, som også er bra for helsen din. Det vil si en balanse mellom sunn mat og mat som spises ved spesielle anledninger. Lag favorittrettene dine veganske. Prøv nye retter. De fleste land i verden har vegetariske retter som er verdt å prøve. Sørg for at kostholdet ditt er variert og ikke kjedelig. Lær deg flere oppskrifter. Og spis nok mat! Å gå rundt å være sulten, eller ikke være tilfreds med maten, vil bare føre til at man går tilbake til gamle vaner. Da blir det mer en diett. Jeg tror at med en gang vi opplever noe som restriktivt, kjemper vi imot. Det å gå noen runder med seg i selv i forhold til å se for seg en livsstil som ikke føles restriktiv for deg, tenker jeg er viktig. For som vi vet: ingen dietter fungerer over tid, det er kun livsstilsendringer som kan opprettholdes. En livsstilsendring virker som et slags indre kompass. Det føles godt fordi det er samsvar mellom verdier og hvordan vi lever. For en som spiser kjøtt, oppleves det kanskje som restriktivt å ikke spise kjøtt, på samme måte som vi kan synes at det er restriktivt å ikke tenke seg et måltid uten kjøtt. Eller de som ikke vil prøve noe annet enn det de er vant med. Jeg tror de som er glade i mat, som meg, opplever at kostholdet har blitt mye mer variert etter at de gikk over til et plantebasert kosthold. Jeg tror det er viktig å øke matgleden gjennom et variert kosthold. Kanskje til og med mer kunnskap om hvordan maten produseres, jordhelse, økologisk mat og ernæring. For som oftest fører mer kunnskap til at vi bryr oss mer.

Tilby å ta med mat eller lage mat

Ved familesammenkomster, høytider, middagsinvitasjoner og bursdager, pleier jeg å tilby å ta med mat, selv om venner og familie som oftest ønsker å lage mat som alle kan spise. Jeg tenker uansett at det å tilby er hyggelig, og kanskje det tar vekk noe av stresset for de som synes at det er utfordrende å lage plantebasert mat.

Spise ute på restauranter og kafeer

Foreslå for venner og familie å spise ute på veganske steder, eller steder du vet har god vegansk mat. Matglede smitter over på andre og det fint å dele gode matopplevelser med andre. Selv om vi spiser ulik mat. Å dele måltider sammen med de vi bryr oss om er noe som ligger så dypt forankret i oss. 

Reis og opplev steder på nytt  

Jeg er veldig glad i å reise! Enten det er i Norge eller utlandet. Du trenger ikke reise langt for å oppleve noe nytt. Det er selvsagt litt mer å tenke på når det gjelder etiske valg og hva du ønsker å støtte. Ønsker du å jobbe frivillig med dyr eller besøke konserveringsprosjekter? Undersøk stedet godt på forhånd. Dyrene bør alltid stå i fokus. Det er ganske lett å unngå aktiviteter der dyr blir brukt som underholdning når vi flytter perspektivet over på dyrene og verdiene våre. Jeg har en stor interesse for mat og mye matglede, derfor pleier jeg alltid å søke etter veganske steder, kikke etter veganske alternativer på menyer osv. Jeg bruker blant annet Happy Cow, googler og leser anmeldelser. Mest av alt fordi jeg synes det er gøy, men også fordi jeg vet at det kan være frustrende å reise når man kommer til steder med lite utvalg. Der kommer den restriktive følelsen inn, som jeg har nevnt tidligere. Den vil vi ikke ha, så gjør det til noe morsomt å finne steder og mat du har lyst til å oppleve. Det å ha noe å se frem til, øker alltid gleden! Planlegg en vegansk foodie-tur med venner som har samme interesse for mat som deg! Det gir mye å glede seg over!

Venner og familie

Det er dessverre mye som kommer frem når man tar et valg som går mot strømmen, uansett hva det gjelder. Det tror jeg alle de som har tatt valg som er litt utenfor boksen eller det som er vanlig, har kjent på. Et valg som skiller deg fra fellesskapet/det som er normalt, kan både provosere og irritere enkelte mennesker. Og noen ganger uten at de er så bevisst på det selv. Det kan føre til at de kommer med kommentarer som de kanskje angrer på senere, eller møter seg selv i døra når det gjelder å se på seg selv som åpen, tolerant, støttende og inkluderende. Kognitiv dissonans skaper en ubehagelig følelse hos de fleste. Jeg tror det er viktig å tenke på at vi alle har vært ikke-veganere, med mindre du er oppvokst med veganske foreldre. Hvordan var vi selv som ikke-veganer? Var vi åpne, tolerante, støttende og inkluderende? Eller har vi forandret oss? Å ha forståelse for andres erfaring, opplevelse og syn, tror jeg er viktig. At vi er forskjellige og ser ting ulikt. Det er positivt å ha venner som er forskjellige, men noen ganger kan forskjeller være det som splitter oss. Det være mangel på toleranse, forståelse, åpenhet og varme, men ofte vokser man bare fra hverandre, og det er en del av livet. Noen får vi derimot et enda dypere og bedre vennskap med, mens andre forsvinner litt mer ut i periferien. Og det er helt greit. Ikke minst får man nye venner, som deler de samme verdiene som deg. Jeg synes dette passer så bra: “Du må være interessert for å være interessant”. Det betyr jo rett og slett at man bør være interessert i den andre personens liv og hva som er viktig for dem. Det er det ikke alle som klarer. Når det gjelder familie er det jo det samme som gjelder, i forhold til å forstå deres ståsted, være åpen om hvor viktig det er for deg, måltider sammen, tilby å lage mat, oppfordre til å prøve noe nytt, dele alt fra oppskrifter, dokumentarer og annen informasjon som kan hjelpe både dyrene, dem selv, og som gjør at de forstår deg bedre. Kanskje de blir inspirert til å gjøre noen forandringer selv?

Nettverk 

Møt andre mennesker som deler de samme verdiene som deg. Dra på ulike arrangementer, vegetarfestivaler eller lignende. Følg blant annet med på Nordisk Vegan for info om ulike eventer du kan være med på. Bruk sosiale medier til å komme i kontakt med andre. Instagram har vært så fint for meg. Spesielt da vi bodde på Kypros. Flere av de jeg har truffet gjennom Instagram har også utviklet seg til vennskap. Det er godt med gamle venner, men også med nye venner. En god kombinasjon som gjør livet fantastisk! 

Engasjer deg i ulike saker

Engasjer deg. Enten det er dyrevelferd, dyrs rettigheter, kostholdsrelatert, miljø, økologi, ren mat, eller en annen form for aktivisme. Jobb som frivillig på et fristed for dyr, så får du virkelig oppleve hvordan liv dyrene kan leve. Besøk veganske gårder som produserer økologiske grønnsaker i tråd med naturen og av hensyn til helsen. Hvordan du engasjerer deg er helt opp til deg. Husk at vi har alle ulike måter vi kan bidra til en bedre verden for dyr og mennesker. 

Aksept

Aksepter at det er mange som ikke vil ta det samme valget som du har gjort. Å håpe at alle ser og gjør det samme som deg, gir bare mye skuffelse, tristhet og oppgitthet. Å tenke at alle små skritt teller, hjelper meg mye i forhold til å ikke bli så skuffet når forandring ikke skjer så raskt.

Ikke ta ting så personlig

Noen vil rett og slett aldri forandre seg. Det er ikke noe du kan gjøre, eller noe du kan si, som vil forandre dem. Ikke ta det personlig at du har delt dokumentarer, informasjon, forskning osv. og ingen forandring skjer. Det kan være utrolig vondt å se at folk ikke bryr seg mer, både gjennom valg de tar og det de sier. Enten det handler om dyrevelferd, etiske eller helsemessige valg. Spesielt venner og familie. Mange ganger dreier det seg om ting de står i selv, som gjør at det er overveldende å begynne å bry seg så mye, og ta andre valg enn det de er vant med. Livet handler kanskje mest om å få hverdagen til å gå opp, og de synes muligens det blir mye å sette seg inn i. Alt vi kan gjøre er å vise, dele informasjon, forskning, inspirere og hjelpe til der vi kan, men å distansere seg fra hvorvidt de gjør forandringer eller ikke.

Ta vare på deg selv

Det er vondt nok å vite hva dyr går igjennom, om ikke du selv også skal ha det vondt! Det gjør ikke dyrene noe bedre om du lider. Faktisk det motsatte. Noe av det verste du kan gjøre for dyrene er å ikke ta vare på deg selv. Det høres kanskje litt hardt ut, men det finnes nok av eksempler på type “junkfood vegans” eller de som går på en altfor restriktiv diett som blir ex-veganere pga. at helsen svikter. Det skader mest fordi media elsker clickbaits og overskrifter som omtaler en vegansk livsstil negativt. Men, det er en annen sak. Uansett….Ta vare på deg selv. Det er viktig! Fysisk og psykisk. Ta vare på mentalhelsen din gjennom gode relasjoner, snakk ut om det som plager deg, spis mat som er bra for hjernen, ha et balansert og variert kosthold, vær mer i naturen, ta pauser fra media/underholdning, jobb frivillig med noe meningsfylt, spør om hjelp når du trenger det, les en feel good bok eller en bok som hjelper deg dit du vil, prøv mindfulness, meditasjon, yoga eller annen fysisk aktivitet. Gjør mer av det som gjør deg glad!


Forrige
Forrige

VEGANISME OG FEMINISME ER EN LIKESTILLINGSKAMP

Neste
Neste

LAG VEGANSK EPLEKAKE I HØST