LAG VEGANSK EPLEKAKE I HØST
Nydelige norske epler er i sesong, og hva passer vel bedre enn en deilig eplekake med hjemmelaget iskrem!
Besøk en eplegård, gårdsutsalg eller kjøp kortreiste norske epler i butikken. Kanskje du bor et sted der epletrærne bugner over av modne epler, men ingen plukker dem? Da er det bedre å spørre om du kan få plukke noen, istedenfor at de ender som nedfallsfrukt. Norske epler er for gode til å ikke bli spist. Juice dem, spis de hele, stek dem sammen med grønnsaker eller bare kanel, sukker og smør, ha de i salater, som tilbehør, i havregrøten, eller lag eplekake - en deilig smak og lukt av høst!
Oppskrift av Tiril @veganskefristelser og bilder tatt av Liv Unni Sødem
Oppskrift på eplekake
Ingredienser
Vaniljeis
5 dl vegansk fløte
1 dl lønnesirup
4 ss vaniljesukker
2 klype salt
Eplekake
1,5 dl kikertlake
3 dl sukker
2 ts vaniljesukker
150 gram smeltet smør
1 dl plantemelk
6 dl hvetemel
2 ts bakepulver
4 små epler
Kanel
Brunt sukker
Fremgangsmåte
Vaniljeis
Lag vaniljeisen minst 6 timer før du skal servere kaken. Pisk sammen fløte, lønnesirup, vaniljesukker og salt ved hjelp av en maskin. Ha det i en boks med lokk og sett i fryseren i minst 6 timer.
Eplekake
Sett ovnen på 180 grader. Pisk kikertlake, sukker og vaniljesukker til det er stivt ved hjelp av en maskin. Det tar rundt 8-10 minutter.
Smelt smør og ha i plantemelken sammen med det. Tilsett den stive blandingen og pisk det inn. Deretter sikter du hvetemel og bakepulver i blandingen. Pisk alt sammen til en røre. Ha røren i en rund kakeform på cirka 24 cm med bakepapir.
Skrell eplene og skjær dem i tynne skiver. Legg eplene i kakerøren og press dem nedi. Legg et nytt lag med epler over de andre og press dem også litt nedi. Strø over godt med kanel og brunt sukker over eplene.
Sett kaken i midten av ovnen på 180 grader i 1 time og 10 minutter. Følg med i tilfelle ovnen din har for sterk overvarme. Da kan det være lurt å sette den et hakk ned slik at sukkeret ikke blir brent. Sjekk om den blir ferdigstekt før tiden ved å bruke en trepinne, for ovner er forskjellige.
Avkjøl kaken når den er ferdigstekt og skjær rundt kanten, før du tar av ringen rundt. Skjær i stykker og server med vaniljeis. Nyt!