VEGANERGUTTA SLÅR ET SLAG FOR GUTTA

For snart to år siden startet Minn Saung Aung Zaw og Gard Flydal Rorgemoen Instagramprofilen Veganergutta, som er blitt Norges største veganerprofil. Nå er de aktuelle med sin aller første kokebok: “Veganergutta - 90 grønne oppskrifter”. 


Veganere for dyrene 

Da Minn og Gard for tre og et halvt år siden ble kjærester var begge i starten av prosessen om å gå over til en vegansk livsstil. Sammen fant de raskt ut hvor mange fordeler et plantebasert kosthold gir, og det ble enkelt å ta valget om å endre matvanene. For Minn og Gard har dyrene vært den motiverende faktoren, mens klimaet og helsen er blitt en ekstra bonus. 

- Vi kjente oss ikke igjen i våre verdier. Når dokumentaren med Norun Haugen kom, så ble det fjernt at vi skulle fortsette å være en del av det. Vi bidrar jo til det selv, sier guttene. 

For mange kan det virke overveldende å skulle kutte ut animalsk mat. Veganergutta opplevde at det etterhvert ble lett å se etter plantebaserte ingredienser. 

- Når man begynner å lære om plantebasert mat, så er det umulig å ikke la seg overbevise. Vi byttet ut én og én ingrediens, og til slutt satt vi igjen med et 100% plantefat. Vi har ikke sett oss tilbake siden, sier Minn. 

For Veganergutta kjennes det nå helt naturlig å ha et vegansk kosthold. 

- Vegansk mat er faktisk enkelt og veldig tilgjengelig. Man må bare åpne øynene, så er det der. Mye av det man spiser i hverdagen kan gjøres vegansk. 

Dessuten har endringen av kostholdet vært bra for lommeboken. De forteller det er en feil oppfatning at det er så dyrt å spise vegansk og at man kan gjøre det billig. 

- Jeg husker når jeg kjøpte kjøtt før, det var veldig dyrt! Nå er det bare å bytte det ut med belgvekster eller grønnsaker som finnes overalt og er mye billigere, sier Gard. 

- Hvordan ble Veganergutta til? 

På Instagramprofilen Veganergutta deler de fristende oppskrifter og inspirerende innhold for å leve en grønnere livsstil. 

- Da vi ble kjærester lagde vi mye mat hjemme og eksperimentere masse med planter. Maten var veldig god og tilgjengelig, så vi mente folk burde se det. Vi snakket om en konto, men la det litt fra oss. 

En dag Gard kom hjem fra jobb hadde Minn allerede lagt ut første post. 

- Vi startet alt på en liten studenthybel på 25 kvadratmeter med et bittelite kjøkken. Kun to kjøkkenskap og én ovn. 

I dag har Veganergutta hele 23 000 følgere. 

- Det virker som folk liker måten vi snakker om veganisme på og kjenner seg igjen i vår erfaring med å gå over til et plantebasert kosthold. Vi tror mange vil høre på en positiv stemme som oppmuntrer og viser hva som er mulig, forteller guttene.


En kokebok for alle som vil spise mer vegansk

Etter første post ble publisert på Instagram har det skjedd mye i livene til kjæresteparet. I september kommer deres første kokebok “Veganergutta - 90 grønne oppskrifter” ut. Den er basert på Minn og Gard’s reise til et plantebasert kosthold. I startfasen av overgangen til en vegansk livsstil var de selv usikre, og det ble mye prøving og feiling. 

- Vi ønsker å gjøre den prosessen enklere for folk ved å vise hvilke ingredienser vi bruker og hvordan man lett lager vegansk mat.  

Gard forteller han har spist kjøtt kun fordi alle andre gjør det, selv om han har syntes vegansk og vegetarisk mat har sett mye bedre ut: 

- Jeg klarte bare aldri å sette det i gang selv og jeg var usikker på hva jeg skulle erstatte. 

Guttene håper kokeboken vil være en støtte til de som er i startfasen, og den egner seg for alle som vil spise mer plantebasert. 

- Man får besvart alle spørsmål om hvordan man setter sammen et sunt plantebasert kosthold, samt tekster om hvorfor man bør spise vegansk mat. Vi håper det vil gi leserne motivasjon til å spise mer planter, forteller Minn.  

Med hele 90 oppskrifter finnes det noe for enhver smak. Den inneholder oppskrifter på alt fra pålegg til tradisjonsmat, pluss masse søtt og snacks. De har også vært opptatt av å ta hensyn til hvilken mat nordmenn flest spiser. 

- Vi vil med boka bryte med stigma om at vegansk mat er tørt, kjedelig og ikke mettende. Det er som all annen mat, og kan være juicy, super mettende og du får i deg alt du trenger!


Vil videreføre tradisjoner 

Oppskriftene i kokeboken har kjæresteparet utviklet sammen. Ofte bruker de å veganisere retter som de spiste tidligere og baserer seg på deres egne erfaringer. Da Minn studerte i Sør-Korea spiste han katsu curry som ble en stor favoritt. Når han kom tilbake til Norge ville han lage den vegansk. 

- Det er veldig gøy å eksperimentere med en rett og bytte ut én og én ting. Teste ut hva som funker sammen. Det er mye av det vi gjør. 

Flere av oppskriftene har guttene tatt med fra barndommen. Minn er vokst opp med tradisjonelle burmesiske retter og Gard norsk tradisjonskost. Guttene synes det er gøy å videreføre tradisjoner.

- Vi vil ikke at man skal måtte gi slipp på all mat, og det er nok mange som tror det. Ved å gjøre en rett plantebasert, betyr ikke det at du må gi opp alle minnene og følelsene rundt mat. Du kan ta det med videre, men på en bedre måte som er plantebasert. Som er bra for dyrene, kloden og deg selv, sier Minn. 

- Hvor kommer lidenskapen deres for plantebasert mat fra? 

- Jeg har alltid hatt en lidenskap for mat. Det har alltid vært viktig for familien min og meg. Vi er fra Burma og det er mange følelser knyttet til mat. Det har holdt oss sammen gjennom mye, forteller Minn. 

- Jeg har blitt inspirert av Minn og mange av mine venner. Jeg har kun laget mat for å bli mett. Det har ikke vært mye glede i det, men jeg har blitt mye flinkere til å lage mat etter jeg ble veganer, forteller Gard. 

Minn tror mange kan kjenne seg igjen i Gard sitt tidligere forhold til mat: 

- De fleste vil lage mat kjapt uten å legge mye krefter i det siden folk gjerne har mye å gjøre i hverdagen. Hvis det er mulig for en som Gard å bli veganer, så er det mulig for alle.

Begge tror mye av lidenskapen kommer fra det å eksperimentere med retter sammen og finne ut hvordan man kan lage noe på en ny måte. 

- Det er mange ting man ikke tenker er mulig, men som faktisk er det. Å teste ut sammen er også viktig. At man er to og kan prøve og feile litt. Det er en del av det. Noen av de feilene har blitt til gode retter.


Stor tro på en grønnere fremtid

Boken er delt opp i tre hovedkategorier hvor de tar for seg klimaperspektivet, dyrevelferd og helseeffekter. Under disse kategoriene håper Minn og Gard at leserne skal få i gang noen tankeprosesser og stille spørsmål ved allmenn gitte sannheter.  

- Bare fordi man har gjort ting på en viss måte i lang tid, betyr ikke det at det må være slik for alltid. Mange tenker “mennesker har jo spist kjøtt hele tiden”, men det stemmer ikke. Kjøttkonsumet er helt annerledes nå enn for bare 50 år tilbake. Ting er stadig i forandring, sier Minn. 

Kjøtt- og meieribransjen har i mange år hatt monopol i matmarkedet og en enorm påvirkningskraft på norske forbrukere. Dette har ført til en del myter om veganisme som ikke har hold i fakta. 

- Det trengs en bevissthet rundt dette. Vi har jo vokst opp med reklame for kjøtt og melk. Tenk at det nå kommer mer reklame på plantebaserte produkter!.Fremtiden er grønn, sier Gard. Det er fremtidens mat og man kan ikke argumentere mot det. Veganere er her for å bli. Vi håper folk kan spise en god middag samtidig som de lærer mer om alle disse tingene, legger Minn til. 

- Hva er forfatternes favorittrett? 

- Jeg har vokst opp med en rett foreldrene mine alltid pleide å lage. Det er en gul linsesuppe med woket kylling, paprika og chili. Den har vi veganisert og nå lager vi den med hjemmelaget seitan. Min absolutte favoritt, sier Minn. 

- Jeg har to, men den beste jeg vet og som jeg alltid gleder meg til, er en kremet kikertcurry. Den elsker jeg! Bare en curry med blomkål er for meg helt “olala”, da har du meg, sier Gard.

Foto: Anna Rosova @annazinaaa


Det skader ingen å spise vegansk 

- På hvilke måter tror dere Veganergutta påvirker norske menns forhold til vegansk mat? 

Kvinner er i tydelig flertall når det kommer til å leve en grønnere livsstil. Dessuten har de et større engasjement for dyrevelferd og miljøkrisen. 

- Jeg tror vi absolutt er en positiv stemme for menn. Vi viser at hva du spiser ikke har noe med kjønnet ditt å gjøre, sier Minn. 

Kjøttbransjen har markedsført kjøtt som maskulint og noe “ekte menn” spiser, og for noen kan fortsatt oppfattes som feminint å ha et vegansk kosthold. 

- Hvem som helst kan spise vegansk og det handler ikke om hvilket kjønn man er! Til syvende og sist dreier det seg om hvilke verdier man har, sier Minn. 

- Jeg føler mange synes veganer-ordet er skummelt, og da kanskje spesielt menn. Å normalisere det tror jeg er viktig. Vi er opptatt av å snu det til noe positivt. Fremdeles er det folk som skyr vekk fra ordet. Vi prøver å være en stemme for å bryte opp med det, da det ikke er mange gutter som snakker om veganisme, legger Gard til. 

Gjennom sin egen historie viser de to helt vanlige gutter som spiser plantekost. 

- Vi har alltid spist kjøtt, men vi har snudd på perspektivet og klarer å spise vegansk i hverdagen uten noen problemer. Sånne historier tror jeg folk lytter til, sier Gard. 

På Instagram opplever guttene positiv respons fra andre menn og de mottar flere hyggelige meldinger.

- De sier “tusen takk for at dere setter lys på dette. Gutta må mer på banen for å snakke om bærekraft og dyrevelferd”, forteller Minn. 

I sommer annonserte Veganergutta at de er blitt nominert til D2s lederstjerner. Etter intervjuet med D2 forteller de at tallet på mannlige følgere har økt betraktelig. 

- Vi vil få med alle på reisen, men det er litt mer rettet mot en spesifikk gruppe som trenger å komme på banen. Det er kanskje betryggende for menn å høre det fra andre menn. Noen som de kan kjenne seg igjen i, sier Gard. 

- Det er jo et poeng at vi heter Veganergutta,legger Minn til. 

Hittil er det flere kvinner enn menn som skaper innhold på sosiale medier rettet mot bærekraft og dyrevelferd. Guttene håper deres profil kan være et første steg inn til tematikken og at menn deretter vil oppdage all inspirasjonen som deles av andre skapere. 

- Det er gøy å være en stemme for gutta og slå et slag for gutta. For det er så mange flinke kvinner som har banet vei for at vi kan være her i dag. Vi er utrolig takknemlige for det, sier Gard. 

Veganergutta mener det gagner alle om gutta kommer på banen. Gard forteller Minn bruker å si det så fint: “det skader ingen å spise vegansk”. 


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

NORSK VEGANSAMFUNN FREMMER VEGANFLAGGET

Neste
Neste

VAFLER À LA VEGANSKE FRISTELSER