LEFSER FRA TROMS

Ingunn har vokst opp med at det alltid har vært lefser fra Troms i jula. Nå har hun veganisert oppskriften og de smaker akkurat slik som hun husker mormoren hennes laget. Disse må du prøve ut i jula!


Ingredienser

Oppskriften gir ca 10-13 lefser. 

Lefsene 

8 dl plantemelk (vi bruker soyamelk) 

2 dl sukker

2 dl semulegryn 

3 dl kremfløte (vi bruker Gryr sin) 

850 g hvetemel (ca 600 g til deigen og resten til utbakingen)

2 ts hornsalt

Kremfyll 

400 g smør(vi bruker Eldorado smøremyk)

180 g sukker

180 melis

Fremgangsmåte

Kvelden før baking koker du en tykk grøt av melk, sukker, semulegryn og kremfløte. La det småkoke i ca 10 min. Husk å rør hele tiden, da det klumper og svir seg fort. Ha det i kjøleskapet over natten og la det stå litt i romtemperatur før du begynner å lage lefsene.

Lefsene

Dagen etter elter du meltet med hornsaltet inn i grøten. Bruk en kjøkkenmaskin til dette.
Ha godt med mel på benken eller bordet hvor du skal kjevle ut deigen. Del deigen i ca 10-13 emner. For at emnene ikke skal tørke mens du jobber, ha brødpose eller lignende over dem.

Prøv å kjevle deigemnene runde og få de så tynne som mulig. Før du tar det på takka, børst/rist av overflødig mel.

Ha takka på middels varme, mellom fem og seks. Bruk pinnen og rull lefsa på og over til takka. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den.

For at lefsene ikke skal bli stive legger du en plastikkduk både over og under og et fuktet kjøkkenhåndkle på bordet. Når lefsen er ferdigstekt, legger du under plastikkduken og har kjøkkenhåndkleet over.

Kremfyll

La lefsene bli helt kalde før du smører på kremfyll. Visp sammen sukker og smør. Smør hele lefsa med et tynt lag. Brett endene inn mot midten med et lite glippe i mellom og brett de så over hverandre.

Del det så i biter og legg de oppå hverandre med et bakepapir i mellom og frys de ned. Ved servering la de stå i romtemperatur i minst 30 minutter.

Originalt skal kremfyllet også inneholde raspet brunost. Hvis du ønsker det, så har flinkeste Tiril fra Veganske fristelser utviklet en oppskrift på veganisert brunost. Sjekk ut oppskrift her. Du kan også ha oppi kanel.

Nyyyt!


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

SIRUPSNIPPER FRA GUDBRANDSDALEN

Neste
Neste

NORSK VEGANSAMFUNN FREMMER VEGANFLAGGET