3-RETTERS TIL HØSTEN
Inviter venner og familie på en 3-retters middag i høst! Iselinn deler sine oppskrifter på blomkål & aspargessuppe, sopprisotto og multekrem med mandler & krokan.
Før du begynner
Alle 3 oppskriftene holder til 4 gode porsjoner
Et tips om du går for alle rettene, er å lage desserten først, sett den i kjøleskapet mens du lager for- og hovedrett. Bare vent med mandler og krokan til rett før servering.
Hakk deretter ferdig alt du trenger til begge rettene, slik at det blir lettere underveis.
Start med å lage suppen, mens den koker lager du facon. Når suppen er ferdig kan den gjerne stå litt på svak varm under lokk mens du starter på risottoen. Når suppen nytes så kan risottoen småkoke eller stå ferdig på helt svak varme under lokk. Rett før servering steker du østersoppen som skal på toppen. Her passer det fint å gi gjestene en biteliten pause mellom rettene.
Asparges & blomkålsuppe med tofu facon
Ingredienser
Suppe
1 stor blomkål (ca 700 g)
1 bunt asparges (ca 250 g)
1 kinesisk hvitløk, evt 2-3 fedd vanlig hvitløk
2 ss olivenolje
3 dl vegansk matfløte (eks gryr)
5 dl vann
2 terninger grønnsaksbuljong
2 ss soyasaus
1 sitron (saften)
1 vårløk
fersk persille
pinjekjerner
chiliflakes
180 g tofu (gjerne den som er stekt/fritert)
Tofu mariande
1 ss olivenolje
1 ss soyasaus
1,5 ss liquid smoke (jeg brukte den fra Stubbs, som føles noe mildere enn den fra Try me)
2 ss vann
2 ss næringsgjær
Eventuelt litt røkt paprika (valgfritt)
Fremgangsmåte
Suppe
Grovhakk hvitløken, blomkål og asparges. Spar 8 topper asparges til garnityr. Ha olivenolje og hvitløk i en stor gryte, surr ett par minutter før du har i blomkål, asparges, fløte, vann og buljong. Kok på middels varme til aspargesen og blomkålen er møre. Tilsett så 1 neve persille. Ta gryten av platen og bruk stavmikser til å gjør den silkemyk uten klumper. Vær forsiktig så du ikke spruter varm suppe. Du kan eventuelt kjøle den ned litt før du bruker stavmikseren. Ha så i soyasaus og saften av sitronen. Smak deg frem om den trenger mer salt.
Tofu facon
Bland først marianden. Kutt tofuen i små terninger og stek de i 2 ss olje på ganske høy varme til de er crispy på utsiden. Ha marinaden over bitene, vend om noen ganger og stek videre et lite minutt til den har trukket inn. Legg til siden i en skål, mens du steker aspargestoppene i litt smør eller olje og salt & pepper.
Ha suppen over i skåler og topp dem med hakket vårløk og persille, facon terninger, litt olivenolje for mønster, pinjekjerner og chili flakes!
Sopprisotto
Ingredienser
200 g kantarell
200 g shitake sopp
200g østersopp (brukes som topping)
3 dl risotto ris
2 ss olivenolje
2 mellomstore sjalottløk (ca 60g)
1 liter vann
2 terninger grønnsaksbuljong
1 neve vegansk parmesan (f. eks Violife)
1 vårløk
Fersk timian
Marinade østersopp
2 ss soyasaus
1 ss kremet balsamico
0,5 ss liquid smoke
1 ss vegansk smør
Fremgangsmåte
Kok opp 2 buljongterninger i 1 liter vann. Hakk eller riv opp soppen i mindre biter. Østersoppen river jeg i lange "slingser”. Ha løk og olivenolje i en passe stor gryte, surr dette ett par minutter før du tilsetter risen. Bland godt rundt og ha i litt og litt buljongvann mens du koker opp på middels varme. Kokes frem til alt vannet er kokt inn og risen er myk. Tilsett ekstra vann ved behov.
Mens du koker opp risen kan du tørrsteke kantarell og shitake sopp, ha på salt (eventuelt soyasaus) og pepper så den får god smak. Når risen er myk slår du av platen og har soppen over i gryta og rører godt om. Tilsett 1 god neve revet "parmesan". La gryta stå med lokk mens du steker østersoppen i litt smør eller olje. Når den er ferdig stekt, har du over marinaden og rører om noen ganger så den trekker inn. Ha så risottoen over på en tallerken, ha på litt mer revet "parmesan" og topp den med østersopp, hakket vårløk og timian.
Multekrem med mandler & krokan
Ingredienser
300 g multer (ferske eller fryste)
2,5 dl vispbar krem (feks oatly eller gryr)
3 ss vaniljesukker
Hakkede mandler og/eller krokan (eks freia, evt hjemmelaget)
Fremgangsmåte
Bruker du fryste multer, husk å tin dem i god tid, og la vannet renne av dem i en sil. Visp kremen til den er så stiv at bollen kan snus opp ned uten at den renner ut. Bland vaniljesukker inn i kremen, og tilsett multene. Rør lett om. Spar gjerne noen multer til å legge på toppen for pynt. Ha den i kjøleskap frem til servering. Før servering ha multekrem over i dessertskåler og topp med hakkede mandler og/eller krokanbiter og litt ekstra multer.