LANDET FOR DEG MED HJERTE FOR VILLE DYR, REGNSKOG OG ØKOTURISME

Ønsker du en lengre reise til et land hvor natur og dyreliv står i fokus- da er Costa Rica et godt alternativ! Det er et lite land i Mellom-Amerika hvor det satses stort på økoturisme. Landet var et av de første til å koble sammen bevaring av natur og dyreliv med ansvarlig reise. De har blitt rangert som verdens beste økoturismedestinasjoner ved flere anledninger.

I 2012, som første land i Amerika, satte de et forbud mot jakt. Som resultat har det biologiske mangfoldet eksplodert, og så mye som 5% av verdens biologiske mangfold finnes her. Costa Rica har både regnskog, tåkeskog (cloud forest) og marinereservater hvor de aktivt beskytter dyre- og planteliv. I 2012 ble det også forbud mot å ha ville dyr som kjæledyr. Det utføres dessverre fortsatt ulovlig jakt og wildlife trafficking/trading på tross av disse lovene.  


Forbud mot avskoging av regnskog

I 1940-årene var ca. 75% av Costa Rica dekket av regnskog, mens på 70- og 80- tallet var landet det verste på avskoging i hele Latin Amerika, hvor nesten halvparten av regnskogen ble utryddet. Hovedsakelig for å lage beiteområder til kveg og produsere dyrefor. Regjeringen i Costa Rica skjønte at de måtte gjøre noe og satte derfor forbud mot avskoging, med kun få unntak. De introduserte programmet “Payments of Environmental Services" (PES), hvor de betalte bøndene for å beskytte biologisk mangfold, binde karbondioksid og gro tilbake skogene som de hadde brukt til beiteområder. Earthling Ed skriver om dette i sin bok "Vegan Propaganda".  

Costa Rica gjør mye bra, men er selvsagt ikke perfekt- dyrene og plantene er fortsatt truet av menneskelig aktivitet. Særlig da i skogene utenfor reservater og nasjonalparker, som oftest er privateide og derfor ikke like godt beskyttet. 

Costa Rica er et nydelig land med natur som får deg til å tenke ‘wow’ minst tre ganger om dagen. Enkelte steder føles det som om man er et sted mellom Jurassic Park og Pandora, særlig når man befinner seg i de tetteste regnskogene. Underlige vakre blomster og planter og man forventer at det plutselig skal dukke opp en dinosaur eller to. Iguaner titter frem her og der, og krokodiller kryr det av, så man er jo egentlig ikke så veldig langt unna. 


Nydelig natur og spennende dyreliv

Det finnes utallige dyrearter her, og vi var heldige å se ganske mange- alle ute i det fri selvfølgelig. Fugler er det spesielt mye av i Costa Rica, så for fugleentusiaster er det helt perfekt. Her kommer de i alle regnbuens farger og noen av de mest populære er Ara papegøye, Tukan, Motmot, Quetzal og Kolibri. Sistnevnte er fascinerende små krabater som slår med vingene alt fra 10-80 ganger i sekundet avhengig av størrelse og type. De høres ut som små insekter når de buzzer forbi øret ditt og kan ha hjerteslag på over 1000 ganger i minuttet når de flyr. 

Ekorn-, capuchin-, edderkopp- og brølaper er de fire typer aper som finnes her, og vi fikk se alle sammen. Ekstra spesielt var det når en stor gjeng med Ekornaper dukket opp i trærne utenfor jungelhuset vi leide og holdt show for oss i minst 1 time. I Monteverde dro vi på night tour, her så vi slanger, pinnedyr, aper, fugler, frosker og taranteller. De sjarmerende og usjenerte nesebjørnene dukket opp flere steder i løpet av turen, mens det nydelige dovendyret var litt mer tilbaketrukken og viste seg kun en gang for oss, dog var det en mor med en baby på magen. 

Vi dro til Costa Rica 2 uker i februar under den tørreste og varmeste tiden. Temperaturen varierer fra hvor man er, og vi opplevde alt fra 17 grader oppe i høyden til 36 grader ved kysten, så det er lurt å ha med seg en god jakke på tur. Det er et lite land, men fortsatt en del avstander og mye å se, så det er begrenset hva man rekker. Vi fikk sett og opplevd ganske mye, men skulle gjerne vært der noen uker til for å se enda mer.   

Costa Rica har veldig bra strender for surfing, og er populært for nettopp dette, men man kommer ikke hit for å finne endeløse hvite og langgrunne strender, for det er ikke lett å oppdrive. De fleste har grå sand, store bølger, sterke undervannsstrømmer og elvemunninger med krokodiller. Costa Rica er hovedsakelig et land man drar for å se den nydelige naturen og dyrelivet- med mindre man er proff surfer!

Cano island, en liten øy og biologisk reservat utenfor Osa Peninsula, er et nydelig sted for både snorkling og dykking hvor man kan se rokker, skater, haier, skilpadder, hvalhaier, delfiner og flere ulike typer fisk. På øya har de egne skogvoktere og det er svært strenge regler for å gå i land her, det kan kun gjøres via turoperatører som arrangerer turer hit. På båtturen til og fra kan man se både skilpadder, hvaler og delfiner om man er heldig. Vi kom over en stor flokk med knølhvaler, flere skilpadder og en delfin som hoppet opp i forbifarten. 

Den majestetiske knølhvalen er faktisk ganske lett å få øye på i Costa Rica, særlig fra august til oktober og desember til april, da kommer de hit for både å reprodusere seg og føde. Det er et trygt sted for dem å oppdra kalvene sine, vannet er varmt og forholdsvis grunt som gjør det tryggere med tanke på naturlige trusler som spekkhoggere.   

Av havskilpadder har de fire arter, blant annet verdens største skilpadde art, havlærskilpadden. Disse kan man se rett nord for Tamarindo, på Playa Grande. Det finnes flere steder å observere skilpadder i Costa Rica, men det mest kjente stedet skal være Tortoguero National Park på østkysten. 


Utvalget av vegansk mat

Når det kommer til veganmat, så er det ikke veldig mange helveganske spisesteder, men det finnes flere steder som tilbyr det. De reklamerer faktisk overraskende mye for det ved skilting utenfor restaurantene, særlig i de populære småbyene, så ingen tvil om at det er etterspørsel. 

Gallo Pinto er nasjonalretten deres og består av bønner og ris. De serverer den ofte med kjøtt på siden, men man kan alltid be om en vegansk versjon. 

De fleste snakker greit engelsk, så det er som regel lett å forklare seg, men det kan uansett være lurt å kunne noen få ord på spansk som Soy vegano (jeg er veganer), sin (uten), huevo (egg), leche (melk) carne (kjøtt), pescado (fisk). Og leche vegetal (plantemelk) om man drikker kaffe med melk. 

Vi fant alt i alt mye mat, noe bedre enn annet, og stedene jeg synes fremstod mest veganvennlige var La Fortuna og Dominical. Tamarindo hadde også noe vegansk på menyene og et helt vegansk hotell. I Uvita fant vi en del amerikanske produkter på “Super Mercado” som Beyond Meat, Follow Your Heart og Gardein. Vi kjøpte derfor med oss og lagde gode middager hjemme. I Dominical fant vi også en butikk som het Mama Toucan’s Natural Market som hadde flere veganske produkter. Dominical var en koselig liten strandby med litt hippie vibe, her spiste vi lunsj to ganger på en populær kafé som het Mono Congo som hadde godt vegansk utvalg. 


La Forunta, Tamarindo og Monteverde

La Forunta og Monteverde er kjent for regnskog, tåkeskog og wildlife. Begge er nydelige grønne steder, men ingen regnskog uten regn, så alltid lurt å ha en poncho i sekken på disse stedene. La Fortuna er en hyggelig liten by med mange backpackere og et lite sentrum med restauranter hvor det står reklame for vegan på flere av dem. Vi spiste nydelig vegansk sushi på Kappa Sushi.

La Fortuna er mest kjent for vulkanen Arenal og hot springs. Vannet kommer oppvarmet fra vulkanen og lager naturlige varme kilder med temperatur på rundt 40 grader. I elven kan man nyte dette gratis, men her er det ofte folksomt. De har laget flere eksklusive spa anlegg med dette naturlige vannet. Disse koster endel, men har varierende priser. Vi dro på Baldi, som er et nydelig anlegg, med 25 basseng og flere barer hvor man kan kjøpe kald drikke. La Fortuna byr også på et nydelig fossefall hvor man kan bade, men her er temperaturen bare på rundt 20 grader.  

Tamarindo er en liten beachtown, kjent for bra surfestrender, en del amerikanere og fine solnedganger. Her ligger det veganske hotellet Mother Earth Hotel, et koselig lite hotell hvor de har en egen restaurant/kafé med mye god mat- alt vegansk selvsagt! Hotellet er dessverre ganske overpriset, men ønsker du å bo på et helt vegansk hotell, så er dette stedet. Det ligger ikke veldig sentralt til, men er innenfor gåavstand til Tamarindo beach. 

Monteverde er kjent for tåkeskog (cloud forest), her er det flere reservater å velge mellom med litt ulike inngangspriser hvor man ser mye av det samme. Vi dro til Monteverde Cloud Forest, som er den mest kjente, men vi burde nok heller dratt til Santa Elena eller Curi Cancha hvor det er litt færre folk. Fantastisk tåkeskog oppe i høyden, men siden byen ligger på 1400 moh, så blåser det en del, derfor lurt å kle seg godt om sola ikke er fremme. Monteverde er også stedet for ekstremsport om man er typen som liker det. De har flere zipline parker, hvor noen også har Tarzan swing og strikkhopping på menyen. Vi gjorde alle tre på Extremo Park, noe som kan anbefales om man liker litt adrenalin. Monteverde har også et hyggelig lite sentrum med mange backpackere, også her er det en del vegansk å oppdrive. Vi hadde lunsj på The Open Kitchen som hadde flere veganske alternativer på menyen.  


Transport i Costa Rica

For å komme seg rundt i Costa Rica er det mulig å ta buss, men det enkleste er å leie bil. Her må man dog være obs på at alt av forsikringer osv. er inkludert i prisen. De er dessverre kjent for å prakke på turistene mer og mer når de kommer for å hente bilen, men så lenge du forsikrer deg på forhånd er det greit. Vi leide av Alamo Car Rental Belen, San Jose. Det fungerte veldig bra, men det var kostbart. Costa Rica er et ganske dyrt land, særlig nå om dagen som kronen er så svak. Siden de jobber hardt for å ta vare på landet, så er det et av de stedene man kan legge igjen penger med bedre samvittighet, særlig når man betaler lokale guider osv. som gjør mye for å ta vare på naturen og dyrene. Vi betalte ca. 20 000 kroner for en 4-hjulstrekk i to uker. Det er dårlige, hullete veier og mye bratt oppover, så man må ikke finne på å leie bil med sykkelhjul. Det føltes aldri utrygt å kjøre her, det gikk utrolig fint og folk er generelt veldig hyggelige, men det er, som i alle andre land, noen steder man bør holde seg unna. 


Tips til steder å besøke

Det er mye å se, men som førstegang reisende til Costa Rica ville jeg fått med meg La Fortuna, Monteverde og kanskje Tamarindo. Jeg ville dratt til Samara eller Santa Teresa som er små beachtowns på Nicoya Peninsula. Nosara ligger også i området og er kjent som yoga mekka. Vi fikk aldri dratt til disse stedene, men har hørt at det er fint og vi skulle gjerne vært innom. Nicoya Peninsula er faktisk en av fem blue zones som vi har i verden, hvor innbyggerne er kjent for å ha lengre levealder sammenliknet med resten av verden. 

Har man tid ville jeg også dratt ned til Dominical/Uvita. Vi bodde rett ved Dominical og leide en nydelig Airbnb villa med eget basseng, utsikt utover sjøen og magiske solnedganger. Herfra kan man dra til både Cano Island og Corcovado National Park. Corcovado er beskrevet av National Geographic som “the most biologically intense place on earth”. Drar man hit bør man ta turen via Serena, men disse turene må oftest bookes noen måneder i forveien da det fort blir fullt. Det er mulig med overnatting inne i parken, noe jeg ville gjort om jeg skulle dra dit igjen. 


Animal sanctuaries

I Uvita ligger også Alturas wildlife sanctuary som er et etisk sanctaury og rescue center hvor de redder 4-500 dyr hvert år. De jobber hardt med å få alle dyrene de redder ut i det ville igjen der de hører hjemme, men de har dessverre noen få dyr som ikke er kapable til å klare seg selv og må derfor tilbringe livene sine i bur og mister dermed mye av sine ville instinkter. Mange av dem har vært kjæledyr og utnyttet av mennesker til underholdning, noen har blitt skadet av biler, strømledninger ol. Mens noen få er født med misdannelser som gjør at ikke de vil klare seg selv. Fellestrekk: omtrent alle tingene de har blitt utsatt for er forsaket av mennesker. Utrolig trist å høre historiene til disse individene.

De ansatte er flinke til å prøve å gjøre det de kan for dyrene, men siden det er en non-profit organisasjon, så har de ikke kjempe mye penger og burene er dessverre veldig små. Alt de gjør kommer fra donasjoner, frivillige og gjester som kommer innom for 1 times tour.
De er veldig strenge på antall personer de tar med på omvisning hver dag og man får ikke ta på noen av dyrene. Det er heller ikke lov å ta selfies med dem og man må holde god avstand til burene for å unngå å stresse de.
Ønsker du å dra til Costa Rica å jobbe frivillig med å redde ville dyr, så er det muligheter for dette her. De har også egen veterinærklinikk med 24 timers vakt for ville dyr hvor de rykker ut der de trengs.

Det finnes også to veganske sanctuary i Costa Rica: Planet Costa Rica, hvor man også kan jobbe frivillig og Monteverde farm sanctuary, hvor man kan leie Airbnb. Vi rakk dessverre ikke innom noen av disse.  


Greit å vite

Har man ekstra tid, så er det nok verdt å dra over til den karibiske siden for å sjekke ut området rundt Puerto Viejo, her er strendene som regel roligere og hvitere enn på vestkysten. 

Det finnes mye bra Airbnb i Costa Rica til leie, men det er alltid lurt å lese tilbakemeldinger fra andre som har bodd der før man booker. 

Planlegger du en tur til Costa Rica så anbefaler jeg å sjekke ut tips på facebook gruppen “Costa Rica travel”.

Og til slutt, det ordtaket man hører absolutt mest når man er i Costa Rica: Pura Vida! “Det rene liv”. En livsfilosofi som uttrykker lykke, optimisme og takknemlighet.


Iselinn @vegan_ise_

Iselinn var vegetarianer i 2 år før hun for 7 år siden tok valget om å bli veganer. Helt siden hun var liten har hun elsket dyr og drømmen er å starte et animal sanctuary. Hun elsker å være ute i naturen og er i tillegg opptatt av helse.

https://www.instagram.com/vegan_ise_/
Forrige
Forrige

VI HAR TESTET FINE DINING

Neste
Neste

ENKLE TIPS FOR Å KUTTE I MATUTGIFENE