EN ALKOHOLFRI LIVSSTIL

I juni arrangerte Cultivate Food sin første alkoholfrie vinsmaking - en drøm for de som ikke drikker alkohol. Det populære spisestedet kan bli en trendsetter på dette området, spesielt i en tid der mange alkoholfrie alternativer dukker opp og stadig flere mennesker er ‘sober curious’. Etter vinsmakingen sitter jeg igjen med noen tanker om hva det betyr å avstå fra alkohol.

Les også: Alkoholfri vinsmaking hos Cultivate Food.


Endelig kunne jeg ta med meg min mor til vinsmaking. Hun som har vært alkoholfri mesteparten av livet. Ingen annen grunn enn at hun ikke liker smaken og effekten av alkohol. I dag vet vi jo at alkohol er kreftfremkallende og bør kun nytes i små mengder. Det er heller ikke optimalt for tarmhelsen med mye alkohol. Denne kunnskapen gjør det kanskje mer akseptert å si “nei takk, jeg drikker ikke” enn tidligere?

Jeg er stolt av min mor som tok dette valget for mange år siden da det nesten var obligatorisk å drikke i ulike sammenhenger, både jobb og privat. Jeg kan bare tenke meg hvordan negative kommentarer haglet, og det sosiale presset hun må ha vært igjennom. I dag er det heldigvis litt bedre fordi vi vet mer, og det er i tillegg en voksende trend å ta avstand til alkohol, spesielt blant helsebevisste og yngre. Dessverre opplever mange fortsatt press, dårlige holdninger og utestenging bare fordi de ikke drikker alkohol. Kanskje litt på samme måte med de som ikke spiser kjøtt eller er veganer. Man kan ofte bli møtt med en holdning, blikk eller kommentarer som ikke er særlig positive.

Hva er det som gjør at det er vanskelig for noen å akseptere at man ikke drikker eller spiser som “alle andre”? 

Hva vi spiser og drikker er en stor del av det vi har til felles, så når noen mennesker ikke tar del i de tradisjonene, kan det oppleves som provoserende, irriterende, kjedelig eller rett og slett uforståelig. Det høres jo helt vilt ut å bli irritert på noen som ikke drikker alkohol! Men det skjer. 

Det samme opplever folk som kutter sukker - “kan du aldri kose deg med godteri, du?!” Eller enda “verre” prøver å kutte sukkerforbruket til barna sine. De kan oppleve å bli kalt hysteriske eller ‘helsefreaks’. Det er interessant at det ofte blir reaksjoner når noen kutter ut ting som ikke er bra for oss. Det er få som reagerer eller blir provosert om du eller barna spiser på Mcdonalds ofte, men kutter du ut sukker, dropper pølser og alkohol, så gjør du noe gærent. 

Det første jeg tenker når noen sier at de ikke drikker alkohol (selv om jeg drikker litt alkohol selv) er: "Så bra for deg!”. Både fordi du har tatt et valg som er riktig for deg, og fordi det er sunnere å ikke drikke alkohol. Nå sier ikke jeg at et glass i ny og ne gjør noen skade. Jeg er heller ikke imot alkohol, for det kan være mye positivt med et glass vin også. Uansett hva du velger, er det viktigst at du føler det er riktig for deg. Du skal ikke måtte forsvare valget ditt, enten det er den ene eller andre veien.

Kanskje nettopp på grunn av presset min mor har opplevd, er hun selv blitt så utrolig forståelsesfull, åpen og støttende i forhold til de som nettopp tar valg som går utenfor det “alle” andre gjør. Ofte er det kanskje slik at det er ikke før man har tatt upopulære valg i livet, at man virkelig forstår verdien av det å være støttende, åpen og forståelsesfull. La oss bare skåle… i vin eller alkoholfri drikke for et mer aksepterende og inkluderende samfunn!


Liv Unni Sødem

Liv Unni har vært veganer siden 2017 og har en stor lidenskap for en vegansk livsstil, gode matopplevelser, natur og friluftsliv. Hun elsker å inspirere andre til å ta bedre valg for dyrene, helsen og planeten. Liv Unni vil bidra med guider, anmeldelser, oppskrifter, dyrevennlig friluftsliv, plantebasert ernæring, miløvennlige produkter og vegansk turmat.

https://www.instagram.com/dharmalivi/
Forrige
Forrige

CIDERHUSET MED VEGANSK LUNSJPLANKE

Neste
Neste

ALKOHOLFRI VINSMAKING HOS CULTIVATE FOOD