NORSKE MATPROFILER SINE FAVORITT HØSTRETTER

Når det blir kjøligere i luften og bladene faller av treerne, så er det varmende mat som frister. Det er matprofilene vi har snakket med enige i! De tipser om herlige retter du kan kose deg med i høst.


Tiril Glasø Holseter

@veganskefristelser

Jeg må gå for norsk blomkål som nå er i sesong. Og er ikke noe mer som sier høst enn suppe. Har en oppskrift på blomkålsuppe med hvite bønner. Perfekt å blende bønner i supper så man får mer næring, men vil hverken endre fargen eller smaken. Server den gjerne med pestosnurrer.

Se oppskrift på blomkålsuppe her.


Synne S. Myrberget

@veganworkouts

Jeg elsker retter som varmer & metter godt når det begynner å bli kaldt ute. Gjerne med litt «spicy», fyldig smak! En sånn rett man kan lage masse av og legge av til dagene etter fordi det smaker like godt når man varmer den opp igjen. Og det å blande inn tofu-biter stekt i paprika, soyasaus & spisskummen er kronen på verket og gjør retten proteinrik. Det at den er super enkel å lage er en stor bonus, og virkelig en rett de fleste vil like.

Se oppskrift på linsesuppe her.


Miriam Haug

@mealsbymiri

Min favorittrett om høsten er dumplings med masse chilisaus fylt med spinat + vegansk “kjøttdeig”. Noe av det beste med høsten er at det er perfekt vær og stemning for å se film på kveldstid, og da spiser jeg gjerne middag med en skrekkfilm på skjermen. Dumplings er en sånn rett som man kan spise over lang tid, så det passer utmerket til en skikkelig kosekveld foran tv’en. Varmen fra chilioljen pluss krydderet i fyllet gjør at de også smaker ekstra digg når det begynner å bli kaldt ute!

Se oppskrift på dumplings her.


Henrik og Lars

@vegetargutta

Det var ikke lett å finne én favoritt, men retten vi lagde i vårt nyeste innlegg var utrolig god, spicy og enkel. Helt i Vegetarguttas ånd. Dette er et godt eksempel på en kjøttfri middagsrett som virkelig er digg (den er faktisk vegansk).

Se oppskrift her.


Mari Hult

@vegetarbloggen

Favoritten min nå på høsten er bakt potet med kremet kantarellsaus. Poteter og kantareller er to av mine absolutte favorittråvarer nå på høsten, og i denne oppskriften får de begge skinne slik jeg synes de er best. Av alle varianter en kan tilberede potet på, synes jeg den bakte er aller best. Og kantarell? Definitivt best i kremet saus!

Får du ikke tak i kantarell, kan du fint bruke annen sopp. Jeg er veldig glad i en kombinasjon av østerssopp og shiitake, eventuelt aromasopp i tynne skiver.

Se oppskrift på bakt potet med kremet kantarellsaus her.


Gunvor Eline Jakobsen

@gunvoreline

Høstens favorittrett kan være så mangt, så lenge den inkluderer en smak av sesongens råvarer. Idet kveldene blir kaldere og mørkere, nyter jeg smaken av hjemmelaget nype- og eplemarmelade fra hagen til ostebordet eller krekling- og blåbærgelé fra høstfjellet til middagen. Lite er som å utnytte seg av naturens råvarer like utenfor kjøkkenvinduet!


Kristen Eilertsen

@vegemamafoods

På høsten så er det varme drikker som gjelder. Jeg har fått dilla på matcha latte (japansk grønn te på havremelk) og chaga latte med Mct olje på morgenen. Chaga er en sopp som vokser på trær og sies å motvirke kreft.

Matemessig så blir sommerens store salater med inn i høsten. Da bruker jeg det jeg har av rester til å lage mettende salater og bowls. Her er det viktig å Skeie ut med masse dressing og fett! Favoritten er for tiden en dijon-mynte-honning dressing som passer til alt. Om du ikke spiser honning så kan du erstatte med agave.


Karoline Brochmann

@fermentationaddict

Om høsten elsker jeg kombinasjonen av denne varme, jordet og smaksfulle suppen med crunchy surdeigsbrød som er ristet eller fullkornsscones ved siden av. Jeg topper med kremet humus, cashew krem som gir en ekstra følelse av harmoni til måltidet eller bare ekstra virgin olive oil og salt.

Se oppskrift her.


Siri E. Nilssen

@wellbysiri

Til slutt deler Siri sin oppskrift på denne nydelige quionagryten med søtpotet!

Søtpotet og quionagryte

Ingredienser

1.5 dl quinoafrø

1/2 søtpotet (ca 300g)

1 vårløk (kan sløyfes)

1 boks kokosmelk (ca 330ml)

ca 3-4+ dl vann

1 ts himalayasalt

1/2 ts pepper

1 boks kikerter

2-3 ts gurkemeie

Urter til toppen - koriander er min favoritt

Spinat eller annen greens.

Litt ingefær om du ønsker ekstra kick

(Tips: om du har den grønne

herbamare urtesalt så blir det

dødsgodt å bruke den i og på

toppen, smak til selv.)

Fremgangsmåte

Start med å bløtlegge quinoafrøene (gjerne noen timer før) eller skyll dem godt.

1. Kutt opp søtpoteten i terninger.

2. Begynn å koke opp quinoaen i kokosmelk og vann. Husk at de trekker til seg veldig mye væske, så du trenger nok mer vann enn du tror. Du kan legge til mer vann etter hvert, men ikke ta bort når du først har lagt det til, så vær litt varsom.

3. Legg til søtpotet og krydder, og la det koke til quionaen er ferdigkokt og søtpoteten myk.

4. Server med kikerter og spinat.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

SAFTIG GULROTKAKE

Neste
Neste

FYLL PÅSKEEGGET MED VEGANSKE GODSAKER