SAMUEL ROSTØL JOBBER FOR Å STANSE GRINDADRAP PÅ FÆRØYENE
Barndommen til Samuel var preget av noen tøffe år med mye mobbing. Dette resulterte i at han utviklet en sterk rettferdighetssans som har vært en viktig faktor i avgjørelsen om å bli veganer og aktivist. Som 25-åring valgte Samuel å dele sin sterke opplevelse med mobbing gjennom bloggen hans “Confusicus”.
Aktivisme på heltid
Allerede ett år før Samuel valgte en vegansk livsstil startet han med nettaktivisme ved å opprette gruppen Veganpreik på Facebook. I 2017 satset han mer på aktivisme og ble heltidsaktivist året etter. Av økonomiske grunner måtte han tilbake i jobb for å tjene penger. Februar i år (2021) sa han igjen opp jobben som sykepleier for å arbeide fulltid for dyrene. Egentlig ønsker Samuel å kjempe for dyrene hver eneste dag av hans liv, men han forteller det er noen praktiske begrensninger med heltidsaktivisme – og mange av dem er økonomiske.
Grindadrap på Færøyene
I sommer tilbragte Samuel over to måneder på Færøyene for å dokumentere grindadrap, fangsten av delfinarten som heter grindhval. Dette er en tradisjon som går flere hundre år tilbake i tid og er blitt kritisert over en lengre periode. Selv var han vitne til syv ulike grindadrap, og så over 370 grindhvaler bli drept. Et blodbad som vanskelig kan beskrives på en fullverdig måte, forteller han.
I samarbeid med organisasjonen Sea Shepherd ønsker Samuel å starte en debatt om hvordan vi behandler grindhvalen. Håpet er at debatten skal føre til at nok mennesker tar avstand slik at fangsten stoppes for godt.
Motstand fra færingene
Kritikken av grindadrap har ledet til mye frustrasjon blant lokalbefolkningen på Færøyene, særlig blant de som aktivt deltar i jakten. Det gjorde at arbeidet til tider var krevende. Samuel forteller at han har opplevd drapstrusler, fått en av dronene sine skutt ned med hagle, mennesker har villet slåss med han, tingene hans har blitt tatt og lagt inn i kroppene til døde delfiner, han har blitt kastet saker på og et flertall ganger har kamera og mobil blitt forsøkt stjålet. Likevel har han hatt gode samtaler med mange av de samme menneskene.
Samuel mener en del av motstanden kommer av netthetsen som færingene blir utsatt for når det publiseres bilder av drepingen på sosiale medier. Derfor har det vært viktig for aktivistene i sommer å forsøke skape god dialog med øyboerne for på sikt å få dem til å bidra i arbeidet for å stoppe grindadrapene. Han har tro på at hvalfangsten kan stoppes, men at det må gjøres i samarbeid med færingene.
Ønsker du å være med på å stanse grindadrap?
Først og fremst bør dere gå til www.stopthegrind.com og signere det åpne brevet der, samt følge med på siden for ytterligere informasjon. Følg gjerne også Sea Shepherd Faroe Islands Campaign på Facebook. Har du mulighet er økonomisk støtte til både Sea Shepherd direkte, men også aktivistene som reiser dit, en fin støtte – da kampanjen drives av slike donasjoner.
Akkurat nå er også en viktig del av kampanjen å forsøke å skape internasjonalt press, og dette gjøres hovedsakelig gjennom boikott av fiskeeksport fra Færøyene. Så om du i butikkene ser fiskeprodukter fra Færøyene, snakk med kjeden og be dem boikotte, men send gjerne en melding til Samuel på Facebook med informasjon om butikkens navn, lokalitet, og et bilde av produktet/produktene.
Sist men ikke minst; ønsker du selv å være aktiv, og kanskje til og med bli med neste år, kontakt Samuel eller Sea Shepherd direkte og meld din interesse! Vi trenger flere frivillige.