HEIDI RØNEID ØNSKER EN BÆREKRAFTIG FREMTID FOR DYRENE

Foto: Ola Waagen

Heidi Røneid er sjakkekspert i TV2, men fritiden bruker hun på å hjelpe dyr og inspirere andre til å leve mer bærekraftig. I 2010 startet hun Oslo Vegetarfestival og nå er hun aktuell med dokumentarserien Villdyrhjerte på NRK. 10. juni ble hun kåret til årets grønneste innbygger for arbeidet hun gjør.


Femten år som veganer

Heidi sitt forhold til vegansk livsstil startet tidlig i oppveksten. Begge foreldrene har vokst opp på gård og hun var mye hjemme hos besteforeldrene. Der ønsket hun at dyrene skulle ha det så bra som mulig.

- Jeg har alltid vært veldig glad i dyr, ikke bare katter og hunder, men også kalver, sauer, og til og med insekter. Jeg har en stor respekt for alt liv, og har alltid sluppet ut edderkopper og fluer i stedet for å drepe dem, og plukket meitemark av asfalten når det regner for at de ikke skal bli overkjørt og drept, sier Heidi. 

Å være så tett på dyr i barndommen gjorde at hun i ung alder koblet at kjøttstykkene på tallerkenen var individer. 

- Jeg spiste bare kjøtt man ikke kunne se hva hadde vært. Biffen måtte være helt gjennomstekt. Hvis den var det minste rosa ble jeg påminnet hva det egentlig var, og jeg klarte ikke spise det, sier Heidi. 

På ungdomsskolen bodde familien hennes to år i Singapore. Her ble hun introdusert til et vegetarisk kosthold gjennom en venninne, som foreslo at Heidi kunne prøve det ut én måned. 

- Da var jeg 15 år. Jeg prøvde, klarte det og spiste aldri kjøtt igjen.

Dokumentarserien “Villdyrhjerte” på NRK viser tydelig hvor mye Heidi bryr seg om dyr. Serien følger syv ildsjeler som hjelper skadde og ville dyr å komme ut i naturen igjen. Her får vi se Heidi og samboeren åpne hjemmet sitt for syke byduer. Hun er en del av frivillighetsorganisasjonen FugleAdvokatene, som hjelper byfugler. 

- Interessen for fugler kom etter at jeg og samboeren min fant en kjøttmeisunge, som var alt for liten til å ha forlatt redet. Vi fant ingen reder å legge han tilbake i og tok han med hjem for å fostre han opp, forteller Heidi.

Heidi og samboeren Odd Harald. Foto: Ola Waagen


Gründeren bak Norges største vegetarfestival

Et stort høydepunkt i året for den økende andelen av den norske befolkningen som er interessert i plantebasert mat, er Oslo Vegetarfestival. Det er Heidi og venninnen Synne Hewitt som har startet Norges største vegetarfestival.

- Jeg var på en vegansk festival i Bristol i England, hvor det var gratis smaksprøver på nye produkter, foodtrucks, foredrag, kokkekurs og en helt fantastisk stemning. Da jeg var der følte jeg at jeg hadde kommet til himmelen, forteller Heidi. 

Det var slik hun fikk idéen om å arrangere en vegansk festival i Oslo. 

- I Norge på den tiden var ikke tilbudet så bra for veganere, men på denne festivalen kunne jeg spise alt! Og alle jeg snakket med var så hyggelige! 

Istedenfor å vente på at noen andre skulle starte en slik festival her hjemme, spurte hun om venninnen Synne ville gjøre det sammen med henne.

- Så gjorde vi det bare, selv om vi ikke hadde noen erfaring fra før. I 2010 var ikke Facebook som nå, og vi ante ikke hvor mange som kom til å dukke opp. Vi regnet med 250, men håpet på 500 stykker. Da dagen var slutt hadde over 1000 personer kommet, alle matbodene var utsolgt for mat alt for tidlig, kokkekursene og foredragene var stappfulle og lokalet alt for lite, sier Heidi. 

Foto: Ola Waagen

Venninnene forsto at det var flere som også hadde savnet en slik festival. For hvert år har det kommet enda flere mennesker og nye produsenter.

- Året etter flyttet vi til et større lokale og etter det har vi bare fortsatt å vokse. I 2022 solgte vi over 6500 billetter til festivalen, Klima - og miljøminister Espen Barth Eide åpnet den, og TV2-Nyhetene hadde innslag fra festivalen. Vi har fått så mange positive tilbakemeldinger fra folk som har kost seg veldig på festival, sier Heidi. 

Oslo Vegetarfestival ble etablert i 2010 og det er mye som har skjedd siden den gang. Heidi forteller at det som har endret seg mest er tilbudet og kvaliteten når det kommer til vegansk mat. 

- For 12 år siden tok jeg bilder av vegan-hyllen på butikker i utlandet, fordi det var så fantastisk utvalg, og nå har vi fått det samme her. Før måtte man være sta for å være veganer. Du måtte tåle å spise produkter som smakte helt forferdelig, dra et stykke for å kunne handle noe du kunne spise og regne med å få servert elendig mat på restauranter

Etter å ha vært veganer i femten år, har Heidi lang erfaring med hvor kjedelig vegetarisk og vegansk mat har blitt tilberedt tidligere. Hun forteller om et flott spisested i Oslo hvor hun kun ble servert tre kokte poteter med dill, et par salatblader, noen tomatbåter og få skiver agurk. Heldigvis kommer det stadig flere digge, veganske retter på menyene. 

- Nå ser ofte de jeg spiser lunsj med på min mat og skulle ønske de hadde bestilt vegansk i stedet, fordi den ser så mye bedre ut. Jeg synes det er fantastisk at kokker nå har en stolthet i å servere veldig god vegansk mat og at de utvikler retter som alltid er på menyen, sier Heidi. 

I dag betyr veganisme for henne fantastiske matopplevelser, glede og samhold. I tillegg følelsen av å gjøre noe som er godt for både dyrene og planeten.

Foto: Ola Waagen


Årets grønne innbygger

10. juni fikk Heidi velfortjent anerkjennelse for arbeidet hun gjør for dyrene og kloden. Hun ble tildelt Oslo miljøpris «Årets grønne innbygger» for å inspirere andre til å spise mer plantebasert mat gjennom Oslo Vegetarfestival og kunnskapen hun deler om fugler gjennom FugleAdvokatene. Motivasjonen hennes for å leve en bærekraftig livsstil er først og fremst dyrene.

- Hvordan vi utnytter ressursene på kloden ødelegger ikke bare for oss, det ødelegger også for dem. Når temperaturen stiger, polene smelter og korallrevene forsvinner er det dyrene det går utover først. De mister leveområder, det blir vanskeligere å finne mat og de kommer i utakt med omgivelsene

Forskning har lenge konkludert med at et mer plantebasert kosthold må til for at vi skal kunne klare å bremse den globale oppvarmingen.

- Det å spise mer plantebasert er noe av det mest effektive vi kan gjøre som privatpersoner for miljøet. Når man oppdager hvor mye god mat som finnes føles det ikke som om man gir opp noe, men heller som om man får nye gode opplevelser.

Foto: Ola Waagen

For en mer bærekraftig fremtid ønsker Heidi at myndighetene skal gjøre det mer attraktivt og enklere for mannen i gata å velge plantebasert.

- Jeg håper myndighetene vil komme mer på banen og tilrettelegge for at flere skal spise mer klima- og dyrevennlig mat. Nå oppmuntrer myndighetene til å produsere kjøtt ved å subsidiere kjøttindustrien, samtidig som de sier at vi bør spise mindre kjøtt av hensyn til klima og egen helse.

- Jeg håper at subsidiene vris bort fra kjøtt og over til mer klima- og dyrevennlig mat. Og så håper jeg at utviklingen vi har sett på vegansk mat bare fortsetter og fortsetter, så det blir enklere og billigere for enda flere å spise mer plantebasert, sier Heidi.


Ingunn Elstad

Ingunn har vært veganer siden 2017, men nesten ikke spist kjøtt siden hun gikk på barneskolen. Hun brenner for både dyrs- og menneskerettigheter. Dessuten blitt bevisst på å ta miljøvennlige valg, særlig gjennom mote.

Forrige
Forrige

EN VEGANSK JULEFEIRING MED MARI HULT

Neste
Neste

SIRUPSNIPPER FRA GUDBRANDSDALEN