EN VEGANSK JULEFEIRING MED MARI HULT
I 2010 opprettet Mari Hult Vegetarbloggen. Hun er en vegansk kokk fra Stavanger og på bloggen deler hun plantebasert matglede. I tillegg har hun skrevet tre helveganske kokebøker: “Sykt billig”, “Sykt godt” og “Sykt enkelt”.
Det var også i 2010 hun tok valget om å bli veganer. Hun forteller at julen ikke har endret seg særlig etter overgangen - bortsett fra innholdet på tallerkenen. I år er det nøttestek, vegisterkaker, riskrem og alvorlig mange julekaker som står på menyen! Du finner oppskriftene hennes på deilig julemat her.
En typisk julehøytid
Mari elsker julen og hun har mange tradisjoner. For henne er det viktig å få skikkelig julestemning. Den timer hun slik at den når toppen på julaften:
- Da gjelder det å gi litt til alle sansene, først forsiktig og så, vel, ikke så forsiktig, sier Mari.
Allerede i midten av oktober må hun distrahere seg selv for å ikke tjuvstarte med julespillelister på Spotify, men etter bursdagen hennes 18. november fylles hjemmet hennes med lyden av julemusikk.
- I vanlige år går jeg også på masse julekonserter, favoritten er den storslåtte til Stavanger Symfoniorkester. Da er det tårer og frysninger og alt som finnes, forteller hun.
I starten av desember starter hun med julesmakene. Da begynner Mari med julebaksten som består av julekaker - og snop. Det liker hun å sette frem på jobb, gi til venner som ikke baker selv og selvfølgelig sparer hun litt til å ha hjemme i tilfelle hun får besøk. I tillegg blir det innført klementiner som mellommåltid, risengrynsgrøt på lørdager og muligens litt julebrus. Når dagene i desember blir tosifra, er det også innenfor med noen julemiddager.
- Det nytter ikke å bare lytte, smake og lukte på julen - jeg må se den også, sier Mari.
Hennes favoritt julepynt er lys, og hos Mari finner du vakre, lange lyslenker, kubbelys og crazy julepynt på husveggen. Da starter hun som regel med utelysene langs rekkverket på verandaen, så blir plantene hennes lyst opp med lyslenker og til slutt er det lys overalt i huset. Dessuten bruker hun å ha et lite juletre på kontoret sitt- hun forteller hvor koselig det er å komme inn til på morgenen.
- Lille julaften pynter jeg juletreet, og så er det bare å nyte.
Før selve julaften ser Mari hele julegullrekka på NRK, og kvelden tilbringer hun med familien. I romjulen finner du henne hjemme i joggebukse med eventyrfilmer og Premier League på TV.
Det beste med julen
For Mari er det viktig å bruke julehøytiden på å gi menneskene rundt henne ekstra oppmerksomhet og ha kvalitetstid sammen med dem. Hun prøver å gjøre det koselig for kollegene på jobben med lys og kaker og sende julekort til venner og familie. Når det kommer til julegavene, så ønsker Mari å gi gaver med mening.
- Jeg prøver å finne julegaver til de nærmeste som viser at jeg bryr meg om dem. Jeg vil mye heller gi en liten ting eller en planlagt opplevelse som betyr mye, enn å bare kjøpe meg ut av problemene, på en måte (jobbet i musikkbutikk noen juler da jeg studerte, og da var det lett å se hvem som handlet dyrt pga dårlig samvittighet, for å si det sånn), forteller hun.
- Hva er dine tips til dem som har sin første veganske jul?
I starten som veganer er det ofte enormt vondt å se folk spise animalske produkter, og mange havner i klemmeri med familien. Selv om det kan være vanskelig - så vil jeg oppfordre til å prøve å fungere sammen i julen. Nå er jo alle familier ulike, men jeg tror at mye kan bli bra med en forventningsavklaring på forhånd dersom du feirer jul med ikke-veganere. Forklar at det er trist for deg at ikke alle spiser det samme som deg, og be dem holde kritiske spørsmål og morsomheter på din bekostning på vent til en annen gang (eller aller helst droppe dem helt). Kos dere sammen i julen, og snik gjerne inn litt vegansk mat de kan smake på, og så kan du prøve å overbevise dem om å følge etter resten av året heller.