QUINOASTEK TIL JULEMIDDAGEN

Denne ‘feel good’ quinoasteken er full av smak og passer perfekt til både julemiddagen eller i romjulen! Den krever litt mer innsats enn enklere varianter, så vi anbefaler å lage den på forhånd, skjære opp i passe store stykker og fryse ned. Da er det bare å tine bitene og steke dem i en dæsj smør før servering. Vi lover at den er verdt det! Når du har den ferdig i fryseren, kan du legge ekstra i tilbehøret. Den er gull å servere i selskap eller å ta med på hyttetur.

Ingrediensene består av rene og naturlige ingredienser hvor mesteparten av råvarene kommer fra Norge. Det er gode proteinkilder som blant annet linser og quinoa. Sistnevnte er en fullverdig proteinkilde, som dyrkes i Norge. Nøtter tilfører sunt fett, og sammen med havre får du en smakfull, mettende, sunn og næringsrik middag.


Vegansk julestek

Beregn ca 1,5 time med steking

4-6 prosjoner. Avhengig av tilbehøret du velger å ha til, regnes 1 til 2 oppskåret stykker per person

Ingredienser

250 gram aromasopp

3-4 ss plantebasert smør f.eks Berit Nordstrand

1 rød løk

2 store hvitløksbåter

2 ts finhakket fersk timian (halvparten om du bruker tørkede urter! 1 teskje)

2 ts finhakket fersk rosmarin (halvparten om du bruker tørkede urter! 1 teskje. Vær litt obs på ulik styrke på tørket rosmarin og bruk riktig mål. Liker du ikke rosmarin, holder det med timian)

2 ts knuste einebær

1 ss Fungi Umami salt (et must! Anbefales å kjøpe om du ikke har fra før)

1 ss Fungi Nordisk Ponzusaus

Fersk kvernet pepper og en liten klype havsalt

1 ss lønnesyrup eller granskuddsirup

1 ss tyttebærsyltetøy

1 knust stjerneanis (eller annet julekrydder du er glad i)

1 raspet økologisk gulrot

175 gram ferdigkokte linser (1 boks økologiske på Rema 1000)

2 dl økologisk havre

1 kopp (ca 2,5 - 3 dl) ferdigkokt quinoa (1 dl tørr quinoa)

1,5 kopp nøtter (ristede hasselnøtter, rå valnøtter, paranøtter)

1,5 dl grønnsaksbuljong

1 linfrø-egg (1 ss knuste linfrø blandet med 3 ss vann)

2-3 ss tørkede tranebær i små biter

1 rødt økologisk eple kuttet i små terninger

8 butterdeigplater (brukes som de er)

Slik gjør du

Finn frem alle ingredienser. Her trenger du ikke veie ingrediensene, det holder fint med et desilitermål. Skyll og kok quinoa i grønnsaksbuljong. Det er like greit å koke opp mer quinoa som du kan ha i en salat senere. Følg instruksen på pakken.

Ristede hasselnøtter kan brukes til så mye og passer godt i salater, på poteter og desserter, så rist gjerne et stort brett når du først skal steke dem. Bruk bakepapir og spre hasselnøtter utover stekeplata i ovnen på 180 grader i ca 10 minutter til du hører at skallet popper. Til nøttesteken brukes ca 1 kopp. Det gjør ingenting om du tar mer.

Ta ut den frosne butterdeigen til tining.

Lag linfrø-egg: bruk en liten kopp, ha i 1 ss knuste linfrø og bland sammen med 3 ss vann.

Mal einebær og anisstjernen.

Finhakk rødløk, hvitløk og urter.

Skjær soppen i små biter. Du kan også bruke en food prosessor.

Rasp gulrot og grovhakk nøtter.

Fremgangsmåte

Stek soppen på mellom høy varme til den gir fra seg fuktighet. Tilsett så smør og rør om før du har i løk, hvitløk, urter, Fungi Umami salt, Fungi saus, lønnesirup og tyttebærsyltetøy. Bland deretter i raspet gulrot.

Senk varmen og la det stå og godgjøre seg. Rør innimellom. Aromaene skal sette seg og etterhvert lukter det nydelig på kjøkkenet!

Skyll linsene og skjær et eple i små terninger.

Bland en buljongterning i 1,5 dl kokende vann.

Ta frem en stor bolle og ha i quinoa, linser, havre, grønnsaksbuljong, rør om.

Ha i alt fra stekepanna over i bollen sammen med linfrø-egg, nøtter, tørkede tranebær og nøtter. Bland godt sammen.

Ta frem et stekebrett med bakepapir. Legg 4 butterdeigplater på stekebrettet med ca 1 cm av kanten oppå hverandre, trykk ned med fingrene slik at du skjøter platene sammen.

Ha over “deigen” fra bollen. Formes som et slags brød. Legg over butterdeigplater, skjøt de sammen og trykk ned langs kanten slik at hele innholdet er pakket inn i butterdeig. Skjær vekk overflødig butterdeig i hjørnene.

Stekes i ovnen på 200 grader i ca 40-45 min til butterdeigen har fått en gylden overflate.

Ta ut steken og la den avkjøle seg litt før du skjærer forsiktig opp ca 4 cm tykke skiver med en skarp brødkniv. De ytterste stykkene har ikke så mye innhold, så de passer ikke til å servere. De kan du mumse i deg med en gang!

Avkjøles før du setter dem forsiktig i en passende boks som du fryser ned.

Dersom du ikke skal servere til mange gjester, så har du jo flere middager klare til opptining og steking. Tines før steking i panna. Stekes på begge sider med litt plantebasert smør.


Tips til tilbehør:

Poteter

Waldorfsalat

Grønnsaker for eksempel rosenkål eller brokkoli

Syltet rødkål/surkål

Tyttebærsyltetøy

En deilig soppsaus/brunsaus/rødvinssaus


Liv Unni Sødem

Liv Unni har vært veganer siden 2017 og har en stor lidenskap for en vegansk livsstil, gode matopplevelser, natur og friluftsliv. Hun elsker å inspirere andre til å ta bedre valg for dyrene, helsen og planeten. Liv Unni vil bidra med guider, anmeldelser, oppskrifter, dyrevennlig friluftsliv, plantebasert ernæring, miløvennlige produkter og vegansk turmat.

https://www.instagram.com/dharmalivi/
Forrige
Forrige

MULTEKREM FRA LOFOTEN

Neste
Neste

VEGANSK PEPPERKAKEISKREM