TIPS TIL VEGANSK FROKOST I PÅSKEN
Enten du velger å kjøpe pålegg eller lage selv, finnes det mye å velge mellom når det gjelder dyrevennlige mat til påsken. Vet du ikke helt hva du skal lage eller servere? Her får du noen tips til påskefrokosten!
Hjemmelaget frokostretter
I påsken er det egg og laks til frokost som gjelder, men den tradisjonen behøver vi ikke å slutte med bare fordi vi har et vegansk kosthold. Det finnes flere deilige oppskrifter på for eksempel ‘Veggerøre’ og vegansk ‘laks’ av gulrot.
Vår favoritt når det kommer til ‘Veggerøre’, er Hanne-Lene Dahlgren sin. Den har vi servert til ikke-veganere, som sa det smakte bedre enn eggerøre! Se oppskrift her.
Vil du virkelig imponere venner og familie, så server vegansk ‘laks’ av gulrot ved siden av ‘Veggerøren’. Jane bak Veganmisjonen utviklet oppskrift på det allerede i 2017. Se oppskrift her.
På frokostbordet til nordmenn flest befinner det seg leverpostein. Det er superenkelt å lage en vegansk versjon av- den smaker dessuten bedre, er mye sunnere og skader ingen dyr. Prøv ut Veganmisjonen sin hjemmelaget ‘Levepostei’ (elsker navnet!) - helt uten lever. Oppskrift her.
Dessuten har Mari Hult bak Vegetarbloggen disket opp med andre typer posteier som er laget av sopp, nøtter og bønner. Se oppskriftene hennes her.
Skagenrøre må så klart med! Som de fleste tradisjonelle retter: det er ingen sak å veganisere! Grønn Matportal har en kjempegod oppskrift. Se her.
Omelett er en klassiker og heldigvis trenger vi ikke bruke egg til å lage det! Vår skribent Tiril bak Veganske fristelser har utviklet en oppskrift på kikert omelett. Med ingredienser som næringsgjær og svartsalt gir et hint av smaken av egg. Se oppskriften hennes her.
Eller prøv ut Mari Hult sin oppskrift på miniomeletter. Disse er perfekte å ha med på skituren! Oppskrift her.
Vafler er en hit hos både store og små. I påsken er Hanne-Lene Dahlgren sine gulrotvafler perfekte å servere! Disse sunne, digge vaflene er både glutenfri, proteinrik og fiberrik. Disse kan du ha med deg ut på tur. Se oppskrift her.
Amerikanske pannekaker har for lengst gjort sin entré i Norden. Vi digger det og selvfølgelig har kjære Mari bak Vegetarbloggen laget en herlig oppskrift til oss veganere. Se oppskrift her.
Nordmenn elsker blandingen av ost og skinke. Med oppskriften til Tiril fra Veganske Fristelser på veganske ost- og skinkesnurrer, kommer ingen til å merke at det er helt fritt animalske ingredienser. Disse har vi smakt ved flere anledninger - anbefales! Se oppskrift her.
Vil du mikse det litt opp og gå vekk fra den typiske påskefrokosten? Auberginepålegg og mangosyltetøy av Veganergutta må du prøve! Se oppskriften på auberginepålegg her og mangosyltetøy her.
Tips til kjøpt pålegg og annet til frokosten
Hvis du ikke vil tilbringe altfor mye tid på kjøkkenet i påskeferien, så finnes det mange supergode veganske pålegger du kan kjøpe i butikken. De siste årene har det blitt mye mer tilgjengelig i dagligvarekjedene.
Skal du tilbringe påsken med ikke-veganere, så er det en perfekt mulighet for å la dem smake på veganske erstatninger. Som for eksempel vegansk bacon, altså facon. Tulip sin veggie bacon er nå enkelt å få tak i på vanlige dagligvarebutikker. Økologisk røkt Tempeh fra Grønn Lykke vil også gi samme vibe som facon! Den er det bare å skjære i tynne skiver og steke i panne. Mums!
Vil du ha en god postei på brødskiven, så finnes det flere typer å velge mellom. For eksempel vegetarisk postei fra Posteikjöket, linsepostei fra Go’Vegan, grønnsakspostei fra Stabburet eller tuber med postei fra helsekostbutikker.
Ost må vi ha! Her er det blitt mange å velge imellom: COOP Vegetardag, Go’Vegan, Gryr, Violife, for å nevne noen. Sammen med osten kan du bruke ‘kjøttpålegg’ som ‘salami’ og ‘skinke’ fra Go’Vegan eller Vegan Deli (kjøpes på Meny). Topp med supergod majones fra Mills.
Nordmenn elsker pålegg på tube og Go’Vegan har bidratt med to veganske: smak av bacon og tomat, avokado & jalapeno.
Smør må vi ikke glemme. Nå er det flere veganske smør å velge i mellom. Blant annet Smøremyk av Berit Nordstrand, Go’Vegan Plantemargarin og økologisk vegansk smørbar av Änglamark.
Ellers har Plantego’ tre ulike smørepålegg. COOP Vegetardag har italiensk salat og rødbetsalat.
Andre pålegg å kose seg med kan være nøttesmør, syltetøy (sjekk om den er vegansk), tomatbønner, hummus, avokado, pesto og sjokoladepålegg. Valsoia sjokoladepålegg er vår favoritt! La Vida har to typer sjokoladepålegg som kan kjøpes hos Rema 1000. SooFree sitt sjokoladepålegg finnes hos de fleste dagligvarekjedene. Flere helsekostbutikker selger Vego sitt sjokoladepålegg.
Yoghurt er en stor favoritt til frokost for mange, og det er en del veganske yoghurter der ute. Go’Vegan kom nettopp ut med gresk yoghurt og Alpro med smak av salt karamell. Ellers er det klassikerne fra Alpro, Oatly, Planti’ og NATURLI’. Dessuten har Berit Nordstrand to forskjellige yoghurter. Koloni Hagen tilbyr også vegansk yoghurt som kjøpes hos Rema 1000. Topp gjerne med en deilig granola!
Frister det ikke med brød og pålegg, så er det masse annet godt man kan lage seg. Chiapudding er superenkelt å lage og ikke minst kjempegodt. Havregrøt er alltid en god idé og holder deg mett gjennom alle aktivitetene utendørs. Eller lag deg en fargerik smoothie bowl med herlig næring. En frisk og deilig smoothie med appelsinjuice og mango gjør også underverker!
Husk å servere med friske urter, spirer og masse grønt!