YOU ARE WHAT YOU EAT: A TWIN EXPERIMENT
“Du blir hva du spiser” er en dokumentarserie som følger eneggede tvillingpar over 8 uker, der den ene følger et vegansk kosthold og den andre et altetende kosthold med kjøtt, egg, fisk, melk, grønnsaker og frukt.
Studien er gjort av Stanford University og er finansiert av Vogt Foundation, The Stanford Clinical and Translational Science Award, og The National Heart, Lung and Blood Institute.
Noe av det som er interessant med denne studien er at kostholdene og forholdene rundt skulle være mest mulig likt. Det vil si at de ikke sammenlignet et typisk amerikansk kosthold (SAD: Standard American Diet) uten trening, med et 100% rent plantebasert kosthold (whole food plant based) basert på kun råvarer og trening. Da vil jo resultatet si seg selv- alt blir bedre om man har et dårlig kosthold fra før.
Hva var inkludert i kostholdene?
Studien tok for seg en sunn altetende diett med kjøtt, fisk, egg, melk, grønnsaker, korn, belgfrukter, nøtter og frukt, sammenlignet med et veganske kosthold, som inneholdt kjøtterstatninger som tofu, tempeh, burgere, nuggets og diverse laget av blant annet soyaproteiner. Samt korn, belgfrukter, linser, nøtter, frø, frukt og grønnsaker. Begge diettene la vekt på mest mulig råvarer, men de inkluderte også prosessert mat. De inkluderte oljer og salt, selv om det ble oppmuntret til å bruke mest mulig sunne plantebaserte kilder til fett (avokado, nøtter og ulike frø). Studien var ikke lagt opp til at deltakerne skulle gå ned i vekt. De spiste til de var mette. Innhold av sunne karbohydrater var høyere hos gruppen som fulgte det veganske kostholdet. Inntaket av fiber økte i begge grupper.
Dokumentarserien tar for seg flere forhold enn kosthold og de medisinske resultatene. Den gir også et lite innblikk i hvordan matproduksjonen har forandret seg de siste årene, regenerativt jordbruk, forurensing og løsninger.
Det er også en påminnelse om hvor mye mat har å si for helsen og hvordan vi føler oss.
Spent på resultatet? Se den nå! Dokumentaren ser du her.
Kilder
Moskal, Emily (2023). Twin research indicates that a vegan diet improves cardiovascular health. https://med.stanford.edu/news/all-news/2023/11/twin-diet-vegan-cardiovascular.html?tab=proxy&fbclid=IwAR3uDPdSeNiHVF9s02KSoXFIn2JhHbBq0Q9QB9SQy0OiyIWRpRyb9bTR-uU_aem_ARsLeZSkYDBYdKvsPtoaGQln5fENu23JFsB7DSZ879KEqbODa8chfhtb0h9MOBMtJb4
Landry MJ, Ward CP, Cunanan KM, et al. Cardiometabolic effects of omnivorous vs vegan diets in identical twins: a randomized clinical trial.